Karlskrona utmärker sig med största ökningen i procent i sålda bostadsrätter och förändringar i medelpris under årets tio första månader.

ANNONS

Det framgår av nya siffror där Svensk Mäklarstatistik undersökt prisutvecklingen på bostadsrätts- och villamarknaden i de största städerna i Sveriges 21 län.

Under januari-oktober i år ökade antalet sålda bostadsrätter med 21 procent i Karlskrona, sett till samma period 2019, och samtidigt ökade medelpriset med 12 procent före tvåan Gävle (+11 procent).

Karlskrona hamnar även i topp i förändringar av kvadratmeterpriset (+9 procent) och har också den största ökningen procentuellt i omsättningsvärde.

”Störst omsättningsökning står Karlskrona för med +33 procent vilket innebär +177 miljoner kronor. Stockholm som ökade med +16 procent i omsättningsvärde står i en särklass för sig då detta motsvarar nästan +13 miljarder kronor”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Fler än 102 000 bostadsrätter bytte ägare

Under januari-oktober i år såldes drygt 102 000 bostadsrätter i landet. Det är en ökning med 7 procent jämfört med samma tid i fjol.

I de 21 länens största städer såldes drygt 55.000 bostadsrätter, även det en ökning med 7 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Även på villamarknaden leder Karlskrona ligan med störst ökning i antal sålda villor (+12 procent) och omsättningsvärde (+24 procent).

När det gäller förändringar av medelpriset på villor delar emellertid Luleå förstaplatsen med Falun, då båda dessa städer noterar en ökning av medelpriset med 13 procent under januari-oktober 2020.

ANNONS
ANNONS

”I riket såldes knappt 49 000 villor under perioden januari-oktober i år och i de 21 länens största städer såldes sammanlagt knappt 12 000 villor. Båda antalen är i samma nivå som förra året”, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik och tillägger:

”Vi kan konstatera att bostadsmarknaden har stått sig bra i pandemin. På bostadsrättsmarknaden har vi konstaterat såväl ett ökat antal sålda som ökade priser. Utbudet på villor fortsätter att vara relativt lågt och antalet sålda har inte ökat alls sen förra året. Det har däremot priserna. Att köpa en bostad som möjliggör en bra arbetsmiljö för att kunna arbeta hemifrån är en pådrivande faktor på bostadsmarknaden”.

Läs mer: Bostadsmarknaden sätter nytt omsättningsrekord [Dagens PS]