Ny dom: golvvärme bostadsrättsföreningens ansvar

Uppdaterad: 29 okt. 2020Publicerad: 29 okt. 2020
Ny dom: Golvvärme bostadsrättsföreningens ansvar
Om föreningens stadgar inte är tydligt utformade så kan golvvärme bli bostadsrättsföreningens ansvar. (Foto: TT)

Bostadsrättslagen säger att bostadsrättsinnehavaren är skyldig att hålla sin lägenhet i skick. Men enligt en ny dom är golvvärme bostadsrättsföreningens ansvar. Om stadgarna säger så.

ANNONS
ANNONS

Frågan i målet var om golvvärmen är den boendes eller bostadsrättsföreningens ansvar. Enligt bostadsrättslagen ska bostadsrättshavaren hålla lägenheten i gott skick. Men vad som räknas till bostaden och till huset varierar beroende på brf:ens stadgar. Det skriver Mäklarvärlden.

”Enligt föreningens stadgar ansvarade bostadsrättshavarna för lägenhetens inre, till vilket enligt stadgarna räknades bland annat golv. Ordet golv är inte entydigt och måste tolkas mot bakgrund av till exempel villkorets syfte och ändamål”, säger Svante O Johansson, domare i Högsta domstolen, i ett uttalande.

I detta fall angav föreningens stadgar att bostadsrättsinnehavarens ansvar avsåg ”inre” golv. Det går att tolka Högsta domstolens dom som att det handlar om ytskikt. Generellt är golvvärmen placerad under ytskikten och ansvaret faller därför, i det här fallet, på föreningen.

”Rättsfallet illustrerar vikten av att bostadsrättsföreningarnas stadgar utformas på ett så tydligt sätt som möjligt. Med tydliga stadgar kan man undvika diskussioner om vem som ska stå för underhåll och reparationer av olika delar av lägenheten”, säger Svante O Johansson.

Förutom reparationerna får nu bostadsrättsföreningen betala bostadsrättsinnehavarens rättegångskostnader.

Läs mer: Krav på återvinning vid bostaden skjuts upp

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS