Pandemin kan enligt ekonomen och forskaren Cecilia Hermansson bli det som definitivt tar död på de svenska stadskärnorna.

ANNONS

Det säger Cecilia Hermansson till Dagens Nyheter och uppmanar kommunpolitiker att värna stadskärnorna i en tid när handeln dels flyttar ut från centrum, dels är svårt stukad i coronakrisen.

Det här leder i sin tur till ett minskat intresse för att bo i stan, menar Cecilia Hermansson.

”Jag tror inte att vi är där än – men på väldigt lång sikt är det viktigt att värna stadskärnornas attraktivitet”, säger hon till DN.

Breddat bostadsbyggande

Cecilia Hermansson, som alltså är ekonom och forskare, förklarar i artikeln att framtidens byggande i kommunerna måste involvera andra än redan välbeställda samt erbjuda ”ett ökad utbud av olika segment”.

Först i slutet av 2021 räknar hon med att svensk ekonomi återhämtat sig till samma nivå som före pandemiutbrottet.

Hon tror på en måttlig prisuppgång på bostadsmarknaden under året.

När det gäller de kraftigt stigande villapriserna kontra bostadsrättspriserna ser Cecilia Hermansson kopplingen till coronakrisen, men om något år klingar den utvecklingen av, spår hon.

ANNONS
ANNONS

Dock med reservation för att den bedömningen får tas ”med en nypa salt”, som hon säger till DN, med tanke på att hon också trodde att bostadspriserna skulle gå ner under 2020.

Det blev som bekant raka motsatsen – ett prisrally på bostäder.

Läs även: Bolund bekymrad över öde stadskärnor [DagensPS.se] »