Chefsekonom och seniorekonom delar oron över det galna bostadsrallyt i Sverige. ”Det skapar en risk för bubblor”

ANNONS

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, uttrycker sin oro över de skenande bostadspriserna i SvD.

”Jag är lite orolig, med massiv stimulans från både Riksbanken och politikerna finns det en risk för överhettning. Det skapar en risk för bubblor i många olika segment”, säger Winsth till tidningen.

Den som redan har en bostad är förstås glad, samtidigt som räntan är historiskt låg och priserna fortsätter rusa, påeldad av Riksbanken, enligt Annika Winsth, som konstaterar att nollräntan inte varar för evigt.

Risk för räntehock

”Det finns risk att räntorna stiger framöver, att det händer något eller att vi går in i en lågkonjunktur som faktiskt påverkar arbetsmarknaden långvarigt”, säger hon till Svenska Dagbladet där hon även pratar om ”ett jättehögt pris” om bubblan spricker och att det bukar ta tio år innan marknaden är tillbaka igen.

Annika Winsth efterlyser politiska åtgärder, hon tycker det är märkligt att makthavarna inte gör mer när det ser ut som det gör, och i det sammanhanget nämner hon även klyftan som växer mellan bostadsägare och de som inte kommer in på bostadsmarknaden över huvud taget.

Winsth förväntar sig emellertid inga åtgärder från politikerna i närtid.

ANNONS
ANNONS

Hennes bostadsoro delas av Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, som även han varnar för ”ökade risker” med de snabbt stigande bostadspriserna.

”Jag tror också att man ska vara medveten om att räntorna kommer att stiga framöver och vi får tillbaka amorteringskravet här efter sommaren. Det är faktorer som gör att det finns nedåtrisker på bostadsmarknaden”, säger Bergqvist bland annat i SvD-artikeln.