Expert: Avgiftschock drabbar alla bostadsägare

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
bostadsägare
Enligt analysen kommer vissa brf:er tvingas höja sina månadsavgifter med över 60 procent till följd av räntechocken. (Foto: TT)

Ingen förening slipper undan höjda avgifter, det slår mot alla bostadsägare, varnar expert som gjort en grundlig analys.

ANNONS
ANNONS

Hittills har svenska bostadsrättsföreningar kommit lindrigt undan.

Men nu har verkligheten med hög skuldsättning och snabbt stigande räntor sprungit i kapp brf:erna.

Drygt 1,1 miljoner bostadsrätter berörs när bindningstiderna nu löper ut och där den akuella snitträntan i offerter för ettårigt bundna föreningslån i september är höga 4,72 procent, konstaterar Svenska Dagbladet där Hampus Dahlstedt, grundare och styrelseordförande i analys- och betygssättningstjänsten Allabrf, varnar för att inga föreningar slipper undan en avgiftschock.

Alla brf har kikat på mer än 5 000 årsredovisningar från brf:er och slår fast att den flerfalt högre räntan nu leder till en kännbar smäll.

Här måste avgifterna höjas mer än 60 procent

“I den del av vår verksamhet som är förvaltning ser vi nu genomsnittliga avgiftshöjningar på cirka 10–15 procent hittills 2023 men detta är i de flesta fall alldeles otillräckligt”, säger Hampus Dahlstedt till SvD.

För ungefär en halv miljon bostadsrätter måste månadsavgifterna höjas knappt 30 procent, enligt beräkningarna.

I de föreningar som är mest räntekänsliga rör det sig om över 60-procentiga avgiftshöjningar, förutsatt att alla lån behöver läggas om, framgår det i artikeln.

Utöver det kommer inflationskostnaderna för värme, avfall och service, vilket innebär ytterligare 5-10 procents påslag på månadsavgiften, enligt experten.

“Effekten kommer att bli mycket stor för många hushåll”, säger Hampus Dahlstedt till tidningen och konstaterar att föreningarna börjat ta av sina kassor, vilket är illavarslande tecken på att tiderna hårdnat, säger han.

Läs även: Svenskarna har näst mest bolån i EU Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS