Nu varnas bostadsköpare för föreningar med affärslokaler och där hyresgästerna inte har råd med hyran i pandemin.

ANNONS

Om affärsidkare inte klarar hyran i coronakrisen drabbar det bostadsrättsföreningens medlemmar. Någon måste ju betala.

”Har man stora intäkter från lokaler är man sårbar”, säger Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, till TT.

Oron för det för det här tog fart i våras, under första pandemivågen, och intensifieras nu när covid-19-smittan kraftigt sprids på nytt med förnyade och utökade restriktioner.

Många restauranger, kaféer, frisörer och andra tjänsteföretag hyr av bostadsrättsföreningar, alltså branscher som är svårt utsatta i pandemin.

Normalt bidrar näringsidkarnas hyresintäkter till att stärka bostadsrättsföreningarnas kassa. Men nu ser världen annorlunda ut och påverkar BRF:ernas ekonomier. Tidigare har bostadsrättsföreningar, tack vare uthyrda affärslokaler, attraherat bostadsköpare med låga avgifter.

Du riskerar att åka på dubbla avgifter

Läget i dag är på sina håll tvärtom. Bostadsköpet kan bli en ren och skär förlustaffär med chockhöjda avgifter och en värdeminskning med lägre pris för lägenheten.

Enligt SCB, som TT hänvisar till, kan problemet vara mest utbrett i Stockholm där bostadspriserna beskrivs som upptrissade. Men även i andra storstäder är problemet stort.

”Swedbanks privatekonomer har räknat på några exempel hämtat från ett antal verkliga föreningar och dess årsredovisningar. En bostadsrättsförening i centrala Göteborg har 85 procent av sina intäkter från lokalhyresgäster, bland annat en frisör och en skönhetssalong. Om föreningen tappar en fjärdedel av dessa intäkter mer än dubblas månadsavgiften för den enskilde BRF-medlemmen och priset på bostadsrätten bedöms falla med tre procent. Försvinner alla hyresintäkter femfaldigas månadsavgiften samtidigt som bostadsrätten tappar 13 procent i värde”, skriver TT och konstaterar att liknande exempel finns i både Stockholms innerstad och även småstaden Nyköping.

ANNONS
ANNONS

För bostadsrättsföreningar med problemhyresgäster finns ett statligt stöd som kompenserar för nedsättning av hyra för affärslokaler. För presumtiva bostadsköpare är rådet att ta reda på hur känslig föreningen är i sammanhanget.

Läs hela artikeln.

Läs även: Hans snilleblixt räddar småföretag från krasch [DagensPS.se] »