Bostadspriserna studsar upp igen: Marknaden mer stabil

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
bostadspriserna
Priserna fortsätter upp både på bostadsrätter och villor, visar ny statistik för maj. (Foto: Pixabay)

Skandiamäklarnas vd Andreas Moritz kommenterar uppgången i bostadspriserna i maj och ser tecken på en stabiliseringen av marknaden.

ANNONS
ANNONS

“Maj är historiskt en populär månad där det görs många affärer, med månadens siffror får vi det bekräftat att bostadsmarknaden är mer stabil. Denna stabilisering av prisnivån ser vi kommer att ligga kvar runt dessa nivåer ett tag framöver”, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, och ser “en tryggare bostadsmarknad framför sig” när räntetoppen närmar sig och inflationen faller tillbaka.

Nya siffror visar att priserna på både bostadsrätter och villor steg med 1 procent i riket under den inrapporterade månaden.

Mest, 2 procent, ökade priserna på bostadsrätter i Storgöteborg och Stormalmö.

I centrala Stockholm och Storstockholm gick priserna upp med 1 procent i maj.

Enligt Svensk Mäklarstatistik, som tagit fram siffrorna, steg priserna på bostadsrätter i samtliga redovisade områden i maj.

På villamarknaden var ökningen 1 procent i Storgöteborg och Storstockholm medan Stormalmö noterade en ökning på 2 procent på huspriserna.

Så ser prisutvecklingen ut på årsbasis

På årsbasis är prisutvecklingen i Sverige nu minus 8 procent på bostadsrätter och minus 13 procent på villor.

I storstadsområdena har priserna sjunkit med 14 procent i årstakt.

Antalet sålda bostäder är fortsatt lågt.

Under årets första fem månader såldes 40 800 bostadsrätter (en nedgång på 25 procent) och 18 400 villor (minus 19 procent).

Medelpriset för en villa i Sverige är just nu 3,8 miljoner kronor och 2,9 miljoner kronor för en bostadsrätt, framgår det.

“Vi ser ett mindre utbud och färre försäljningar än de senaste åren i maj, men vi ser också en större efterfrågan på bostadsrätter i bra föreningar och villor med bra driftskostnader”, säger Andreas Moritz i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Trendbrott – fler tror att bostadspriserna stiger mer

Ett skifte märks nu även i förväntan på bostadspriserna efter övervägande pessimism tre kvartal i rad.

Nu är det fler (32 procent) som tror på stigande än sjunkande (19 procent) priser på ett års sikt, och 34 procent av de svarande tror att priserna blir stillastående.

Samtidigt avtar oron för att stigande energipriser kommer att påverka bostadspriserna negativt framöver.

Allt enligt SBAB:s mätning av 1100 bostadsägares prisförväntningar (Housing Price Expectations – HPE) under årets andra kvartal.

“Det återstår att se om optimismen kvarstår framöver. Vi ligger kvar med vår prognos att bostadspriserna kommer att fortsatta ner lite till i närtid. Vår bedömning är att vi inte har sett den fulla effekten av ränteuppgången ännu i bostadspriserna. En brasklapp är dock på sin plats. Under pandemin ökade priserna väldigt mycket trots initiala bedömningar om det motsatta. Även om priserna gått ner markant på särskilt villor sedan förra våren, så kunde det ha varit betydligt värre givet de yttre omständigheterna”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Läs mer om den kvartalsvisa mätningen här.

Läs även: Därför ökar bostadspriserna just nu

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.