Bostadsboom över i USA: "Tecken på nedkylning"

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 28 juli 2021
Bostadsboom USA
USA:s bostadsboom är över, utropar CNBC. (Foto: TT)

Statistiken var en besvikelse, och nu varnar analytiker för att den bostadsboom som varit i USA är över – och att röda siffror är att vänta framöver.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska bostadsmarknaden har gått som tåget det senaste året – men nu börjar trenderna visa att uppgången stannat av. “Bostadsboomen är över när nya bostadsförsäljningar faller till de lägsta under pandemin”, slår CNBC fast i en rubrik.

Försäljningen av nyproducerade bostäder i USA sjönk i juni till 676 000 räknat på årsbasis, 6,6 procent lägre än i maj och 19,4 procent lägre än i juni 2020. Analytikerna förväntade sig en ökning på 3,4 procent i juni. Siffrorna är de lägsta sedan början av pandemin i april 2020, enligt data från U.S. Census Bureau.

Medianpriset för en ny bostad steg med 6 procent i juni jämfört med föregående år – en hög siffra historiskt sett, men långt över de senaste månadernas siffror på 10-20 procent.

Brist på byggmaterial och tomter

Det senaste året har bostadsmarknaden i USA varit stekhet, med försäljningssiffror och prisökningar långt över det normala. Men nu börjar priserna bli så höga att få har råd att köpa en nyproducerad bostad. Det som säljs är på den lyxigare delen av marknaden, byggkostnaderna har skjutit i höjden vilket gör det svårt att bygga bostäder till ett pris som allmänheten har råd med.

Särskilt har priserna på trävirke gått spikrakt uppåt, men byggbolagen upplever problem även på andra fronter.

“Vi vet också att det finns brist på apparater, arbetskraft och prisvärda tomter”, säger Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Advisory Group till CNBC.

Tuffa jämförelsetal väntar

Läget ser dessutom ut att bli värre. Under hösten förra året steg både försäljningen och bostadspriserna kraftigt, vilket innebär att jämförelsetalen för de kommande siffrorna kommer vara tuffa.

”Årliga jämförelser kommer att bli ännu svårare under de kommande månaderna, eftersom det var denna gång förra året som marknaden började växa och nå toppar som vi inte sett sedan före den stora lågkonjunkturen 2008″, skriver Matthew Speakman, ekonom på Zillow i en pressrelease enligt CNBC.

Varningarna har kommit redan innan den nya statistiken.

“Vi skiftar vår ton för bostadsmarknaden baserat på vår analys av egna data som visar tidiga tecken på en nedkylning”, skrev bostadsanalytikern Ivy Zelman förra månaden.

Läs mer: Stor oro – hushållen nobbar slopade ränteavdrag

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS