Det tycks inte vara någon ände på borallyt i Sverige – så här mycket steg priserna på lägenheter och villor i augusti.

ANNONS

Valueguard har kommit in med ny statistik över priserna på bostäder på tisdagsmorgonen och ånyo visar siffrorna på att borallyt i Sverige fortsätter, det så kallade HOX-indexet för privatägda bostäder gick upp med 1,6 procent i augusti.

Priserna på bostadsrätter avancerade 1 procent och villapriserna klättrade 2 procent.

I Stockholm steg priserna med 1,1 procent för bostadsrätter och 3,1 procent för villor.

I Göteborg steg priserna med 0,9 procent i augusti för bostadsrätter och 1,2 procent för villor, medan priserna i Malmö var stillastående för bostadsrätter och steg med 0,8 procent för villor.

Mäklarkommentar: ”Efterfrågan absorberar utbudet”

”Det är vanligt att index stiger i augusti. När vi justerar för säsongseffekter stiger HOXSWE med mer måttliga 0,2 procent. Bostadsrättspriserna gick upp med 0,8 procent medan villapriserna steg med 0,2 procent efter säsongsjustering” skriver Valueguard i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

”Så länge räntan är så låg som nu är marknaden rätt obekymrad med en efterfrågan som absorberar utbudet”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar och konstaterar att försäljningen av bostäder är ovanligt hög.

Erik Olsson räknar med att med att ”bostadsmarknaden fortsätter ungefär som nu, så länge det inte uppstår oro för ränteökningar. De låga räntorna vi har nu fungerar som en skön krockkudde för bostadsmarknaden”.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann kommenterar enligt Omni Ekonomi augustisiffrorna från Valueguard så här:

”Priserna är nu uppe på så höga nivåer att det kan vara svårt att få ihop kalkylen, speciellt för om man är intresserad av att flytta till något större”.

När det gäller prisförändringar efter första halvan i september, som Valueguard också kikat på, stiger priserna på bostadsrätter i Stockholm med 0,8 procent, jämfört med hela augusti.

ANNONS
ANNONS

I Göteborg är bostadsrättspriserna ner med 0,1 procent under första halvan i september.

Läs även: Mäklarna på topp – omsatte nästan 10 miljarder [Dagens PS]