Blåst om hyra – av fackförbundens bolag

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
hyra
Den fackförbundsägda fastigheten på Rehnsgatan 3. (Foto: Google Street View)

Peter Skogh hyrde en lägenhet i ett hus ägt av två fackförbund. I 28 år betalade han hyra för ett utrymme som inte fanns – men får trots det inte pengarna tillbaka fullt ut.

Peter Skogh har hyrt en lägenhet i Stockholm sedan 1994, i ett hus ägt av fastighetsbolaget Polstjärnan.

ANNONS
ANNONS

Polstjärnan ägs av de två LO-förbunden Byggnads och Kommunal.

Under alla dessa år har Skogh betalat hyra för en lägenhet på 85,5 kvadratmeter.

När han av en slump var inne hos en granne upptäckte han att han betalade högre hyra för en mindre lägenhet än grannens. En kontrollmätning visade att Skoghs lägenhet bara var 72 kvadratmeter, skriver tidningen Hem & hyra.

Vägrade betala

Peter Skogh tog då kontakt med Polstjärnan som vägrade betala tillbaka pengarna.

Skogh tvingades stämma det fackföreningsägda bolaget.

Kravet var att få tillbaka det han betalat för mycket under åren 2012-2022, eftersom det inte går att driva krav längre tillbaka i tiden är tio år. Kravet landade då på 200 000 kronor plus ränta, vilket Polstjärnan vägrade betala.

ANNONS
ANNONS

Inte alls nöjd

Efter förlikning får nu Peter Skogh 90 000 kronor från Polstjärnan, men är inte alls nöjd.

“Jag krävde tillbaka 200 000 för den hyra jag betalat för mycket plus ränta, men efter flera turer slutade det med att jag fick jag 90 000 kronor. Den lille mannen har vunnit en delseger mot etablissemanget. Men jag har bara fått en del av det jag har betalat för mycket i hyra och är inte alls nöjd”, säger han till Hem & hyra.

“Jag kände mig tvingad att ta den här summan eftersom jag inte visste helt säkert att jag skulle vinna. Jag är pensionär och skulle inte ha råd att förlora och betala kanske över 100 000 i rättegångskostnader”, säger Peter Skogh.

”Så jäkla dåligt”

Skogh tycker fortfarande att hyresvärden hanterat ärendet illa, inte minst med tanke på vilka som äger det.

“Jag tycker fortfarande att det är så jäkla dåligt att två fackförbund beter sig så här. De borde betalat tillbaka allt jag betalat för mycket under alla år”, säger han.

”Parterna har nått en förlikning och vi hänvisar alla frågor i ärendet till Polstjärnan” är den enda kommentaren från de två fackförbunden.

”Det var en bra förhandling som jag tror bägge parter är nöjda med. Det mest sannolika är att lägenheten förväxlats med grannlägenheten någon gång långt tillbaka i tiden. Ett misstag som nu rättats till. I övrigt kommenterar vi inte ärendet ytterligare”, skriver Polstjärnans fastighetschef Michael Skogqvist i ett mejl.

Läs även: Hyreshöjningen blev den största på 30 år

Läs även: Expert: Boprisfallet 20 procent i Stockholm  

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS