Räkna med dyrare bolån framöver men det blir ingen ”dramatik” enligt bedömare när och om Riksbanken höjer reporäntan som planerat i slutet av 2024.

ANNONS

Den skriver Dan Lucas på Dagens Nyheter efter Riksbankens räntebesked på torsdagen.

Om Riksbanken höjer räntan i slutet av 2024, som man flaggar för, kommer det sannolikt bara leda till ”måttliga höjningar” av räntan för bolånetagare.

Men det är ändå ”klokt”, anser Lucas, att redan nu börja ta höjd för högre boräntor de kommande åren.

Det mesta talar för att räntorna, som redan gått upp något från bottennivåer, stiger mer, förklarar han.

Låga räntor bakom rallyt

Dagens extremt låga räntemarknad har eldat på bostadspriserna så mycket att många grupper, särskilt unga, har ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Men att högre räntor skulle leda till ett prisras, tror inte DN:s expert på.

”Däremot kan höjda räntor bidra till en avkylning av bostadsmarknaden med åtminstone mer måttliga prisökningar, i takt med löneutvecklingen. Och det kan, med tiden, göra bostäder mer åtkomliga för grupper som nu inte har en chans att komma in på marknaden”, skriver Dan Lucas.

Di:s expert: Signalerar ”stramare penningpolitik”

Riksbanken räknar i sitt nya räntebesked att inflationen, som låg på 3,1 procent i oktober, långt över 2-procentsmålet, är övergående.

Därför behåller Riksbanken nollräntan och räknar i sin prognos med att höja reporäntan först i slutet av 2024, alltså om först tre år.

Läs mer om det här: Riksbanken: Höjd reporänta 2024 [Dagens PS]

Även Di:s Viktor Munkhammar kommenterar Riksbankens något mer ”hökaktiga” besked än marknaden räknat med och konstaterar att kronan stärktes.

ANNONS
ANNONS

När det gäller den förestående räntehöjningen från Riksbanken är signalen till hushåll och företag att ”förbereda sig på en stramare penningpolitik”.

Många bedömare tror att Riksbanken tvingas höja styrräntan tidigare än prognos mot bakgrund av inflationen.

”Det är ju osäkert, det är en unik situation för inflationen. Så det får man vara ödmjuk inför”, säger exempelvis Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till nyhetsbyrån TT i en artikel på SvD.se.