Här betalar du bara halva priset och lägre än så. Du bor nära Stockholm och tar dig till stan snabbt.

ANNONS

I Uppsala, endast 40 minuter med pendeltåget från Stockholms city, ligger snittpriset per kvadrat under 40.000 kronor, skriver SvD Näringsliv och jämför med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 95.000 kronor på exempelvis Norrmalm i Stockholm.

Den som vill köpa lyx för en förhållandevis billig penning kan enligt tidningen få en tjusig våning i sekelskiftesstil med kakelugn och fri utsikt för 4 miljoner kronor i Uppsala.

I Strängnäs, även det nära Stockholm, får du mer än så för mindre än 4 miljoner kronor. Eller vad sägs om en vindsvåning på hela 170 kvadratmeter?

Ännu billigare är det i Nynäshamn, dit pendeltåget också går från Stockholm. Nynäshamn tillhör Stockholms län och där är genomsnittspriset 25.000 per kvadratmeter för bostadsrätter.

Det tar dock nästan en timme, 58 minuter, att pendla in till Stockholm från Nynäshamn. Men kan du tänka dig att göra det så är det upplagt för klipp.

Inom Storstockholm råder det även stora prisskillnader, framgår det, särskilt i jämförelsen mellan Sollentuna och Södertälje.

I Sollentuna är kvadratmeterpriserna 12.000 kronor högre än i Södertälje, konstaterar Svenska Dagbladet, som låtit Svensk Mäklarstatistik ta fram snittpriserna för bostäder i alla kommuner i landet under de senaste tolv månaderna.

Det finns en rad riktigt prisvänliga alternativ för bostadsköpare som kanske jobbar i Stockholm men inte har råd att bosätta sig där.

ANNONS
ANNONS

”Man kan till exempel titta på Nyköping och Katrineholm. Båda två är sörmländska normalstora städer. Båda medger pendling in till Stockholm på strax över en timme. Men snittpriset är 20.000 kronor i kuststaden Nyköping och 15.000 kronor i inlandets Katrineholm”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, till SvD.

När det gäller villapriser kostar en villa i riket i dag i snitt 3,1 miljoner kronor.

Det kan jämföras med ett snittpris på runt 10,6 miljoner kronor för en villa i Danderyd eller Lidingö nära Stockholm.