Svensk bostadsmarknad har fått en riktig rivstart under första halvan av augusti. I både Stockholm och Göteborg stiger priserna.

ANNONS

Det här konstaterar Valueguard efter den säsongsmässiga nedgången av bostadspriserna i juli på svensk bostadsmarknad.

”I juli gick prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ned 0,8 procent. Prisnedgången var jämt fördelad mellan olika bostadstyper då priserna föll med 0,8 procent för bostadsrätter och 0,9 procent för villor”, framgår det i ett pressmeddelande.

I Stockholm backade priserna på båda bostadsrätter och villor med 1,2 procent i juli.

I Göteborg var nedgången för villor större än för bostadsrätter. I Göteborg föll bostadsrättspriserna med 0,6 procent och 1,9 procent för villor.

I Malmö var priserna på bostadsrätter ned med 0,5 procent i juli och 1,1 procent för villor.

Inget konstigt med prisfall i juli

”Att bostadspriserna faller i juli hör till det normala. När vi justerar för säsongseffekter faller HOXSWE endast med måttliga 0,2 procent”, skriver analysföretaget Valueguard och konstaterar att den säsongsjusterade statistiken till och med resulterar i en prisuppgång för villor i juli.

Valueguard har även kikat på prisutvecklingen för bostadsrätter under första halvan av augusti – visserligen bara i Stockholm och Göteborg – och den visar att priserna går upp igen med 0,7 procent i Stockholm och 0,6 procent i Göteborg, jämfört med hela juli.

ANNONS
ANNONS

”Detta är i linje med den starka utvecklingen på bostadsmarknaden vi sett under lång tid”, förklarar Valueguard.

Bostadspriserna i landet är totalt sett upp med närmare 14 procent på ett år, 9 procent för bostadsrätter och nästan 17 procent för villor.

Läs även: Forskare: Resurser finns för nytt bostadsrally [Dagens PS]