”En av de få grupperna på bostadsmarknaden med goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt är äldre som bott i sitt småhus länge”.

ANNONS

Det säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.

I ett pressmeddelande från banken framgår det att äldre småhusägare som bott länge i sin villa har goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt.

De som köpte sitt småhus 2001 med 85 procents belåning och säljer det i dag slipper ta banklån när de köper en bostadsrätt på tre rum och kök i samma kommun.

Förutsatt att de utnyttjar uppskovsreglerna maximalt och har amorterat två procent på det ursprungliga bolånet varje år.

Kan sänka boendekostnaden med flera tusen

”En av de få grupperna på bostadsmarknaden med goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt är äldre som bott i sitt småhus länge. Har de dessutom amorterat på bolånet, skött underhållet av villan och utnyttjar möjligheten till uppskov med att betala reavinstskatten så finns det goda förutsättningar att slippa bolån och sänka sina boendekostnader med flera tusenlappar i månaden”, säger Arturo Arques.

ANNONS
ANNONS

Det ska understrykas att långtifrån alla är vinnare på den heta bostadsmarknaden. Enligt Swedbank Boindex för andra kvartalet ökar antalet grupper som inte har råd att köpa en bostad.

Boindexet mäter hushållens köpkraft för bostadsköp och under det aktuella kvartalet var det oförändrat på 110 för småhus och bostadsrätter, vilket betyder att hushållen i snitt behöver använd 27 procent av sin disponibla inkomst för boendeuppgifter vid ett bostadsköp i dagsläget.

Privatekonomen: Oroväckande trend

Möjligheterna att köpa en bostad varierar stort beroende på bostadsort och familjesituation. I 41 av de 43 kommuner som ingår i Swedbank Boindex behöver ensamstående med barn lägga mer än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet.

Höga bostadspriser gör dessutom att kravet om en extra procents amortering blir aktuellt för allt fler. Och inte bara i storstadsregionerna utan även i flera andra kommuner i landet, konstaterar Swedbank.

”Trenden är oroväckande. Tidigare var det framför allt unga förstagångsköpare och ensamstående med barn i Stockholm som hade svårt att ha råd att köpa en bostad. Nu ser vi att samma sak händer även i övriga landet, och dessutom för fler grupper. Fortsätter utvecklingen riskerar vissa grupper att inte längre kunna köpa en bostad”, säger Arturo Arques.

ANNONS
ANNONS

Läs också: Psykisk ohälsa drabbar unga utan bostad [Dagens PS]

Läs även: Storbankerna har olika syn på bomarknaden [Dagens PS]

Läs mer: Det är 1 september – dags att börja amortera igen [Dagens PS]