El, vatten, avlopp och andra kringkostnader i bostaden skiljer stort mellan olika svenska kommuner, visar en ny rapport. Dessutom ökar boendekostnaderna stort i hela landet. 

ANNONS

Månadskostnaderna för vatten, avlopp, el och fjärrvärme med i genomsnitt 2,3 procent det senaste året. Den allmänna kostnadsökningen var 1,7 procent. Även ur ett femårsperspektiv ökar kostnaderna för tjänsterna mer än den allmänna kostnadsutvecklingen under samma period.

Det framgår av den så kallade Nils Holgersson-rapporten, som en sammanslutning av olika bostadsföretag ger ut.

Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. För en lägenhet på 67 kvadratmeter skiljer det 1000 kronor i månaden mellan dyrast och billigast.

Den billigaste kommunen är Borlänge och den dyraste är Nordanstig. I Borlänge betalade genomsnittskonsumenten drygt 1 550 kronor i månaden. I Nordanstig kostade det 2 570 kronor. Samtliga avgifter var högre i Nordanstig, men särskilt mycket skiljde det sig i kostnaden för vatten och avlopp.

Ökar över tid

Totalt ökar kostnaden för el med 1,9 procent från föregående år. Ökningen av boendekostnader hade emellertid varit mer dramatisk om inte elnätstaxorna samtidigt hade sjunkit med 2,9 procent.

VA-taxan ökar med 4,8 procent och avfallstaxan med 4,1 procent medan fjärrvärmetaxan bara ökar med 1,2 procent.

ANNONS
ANNONS

”Kostnaden för alla de här tjänsterna ökar rätt mycket över tid – men just fjärrvärmen har avvikit från den starkt uppåtgående kurvan och visar lite stabilare taxor. Det är bra eftersom det ger en större förutsägbarhet för konsumenten. Vi behöver komma bort från den ryckighet i prissättning som vi har sett tidigare”, säger Mari-Louise Persson, som är ordförande för Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.

Läs också:

Dricksvattnet påverkas av klimatförändringarna [Dagens PS]
Stängda reaktorer bakom höjda elpriser [Dagens PS]