Affären ger Astra Zenecas medicinportfölj ett rejält tillskott samtidigt som den ger Bristol-Myers möjligheter till investeringar inom andra områden.

ANNONS

Astra Zenecas aktie lyfter med 2,8 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet om affären med Bristol-Myers Squibb och är därmed den av börsens indextungviktare som drar mest uppåt.

Transaktionen beräknas bli slutförd i januari 2014 och får mot bakgrund av tajmningen ingen påverkan på resultatet för 2013, enligt Astra Zeneca.

Effekten på 2014 års resultat från Astra Zenecas kärnverksamhet beräknas bli neutralt.

Astra Zeneca, som planerar att finansiera förvärvet med befintlig kassareserv och kortfristig upplåning, beräknas till följd av affären ta över 4 100 anställda av Bristol-Myers Squibb.

”Diabetes är snabbt på väg att bli en global utmaning med epidemiska proportioner, som väntas påverka fler än 550 miljoner människor 2030”, skriver Pascal Soriot, Astra Zenecas koncernchef, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

”Dagens tillkännagivande bekräftar Astra Zenecas långsiktiga åtagande vad gäller diabetes, ett strategiskt kärnområde för oss och en viktig plattform för att få Astra Zeneca att återgå till tillväxt”, fortsätter Soriot.