Dagens PS

Är du rik? Det är relativt, inget annat

Monaco
Drömmer du om att vara rik i Monaco? Det är fortfarande bara en dröm för de flesta, men allt är ju relativt. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 25 maj 2023

Att vara rik beror på var du bor. I alla fall enligt en ny årlig förmögenhetsrapport som ges ut, där Monaco toppar listan på hur mycket pengar du faktiskt måste ha på kontot för att anses vara rik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Monaco ska du ha över tolv miljoner dollar på kontot för att anses vara bland den lilla klick på en procent av världens allra rikaste. I Schweiz som hamnar på andra plats är den siffran runt hälften, och i Storbritannien som hamnar sist av tio länder ska du ha drygt tre miljoner dollar för att anses vara rik, skriver Fortune.

Relativt rik

Allt är ju relativt, i alla fall om man går efter vad Albert Einstein ansåg, och det gäller även för konsultgruppen Knight Frank som ger ut sin årliga rapport som mäter världens rikaste miljardärer. Knight Frank har frågat förmögenhetsrådgivare, bankirer och hundratals förmögna individer runt om i världen och sedan sammanställt datan.

Skillnaderna stora mellan rik och fattig

Rapporten visar att Monaco alltså är tuffast att kvala in i om du ska anses vara rik, och i USA som hamnar på femte plats måste du ha drygt fem miljoner dollar på kontot för att kvala in, och det är i ett land där skillnaderna mellan rika och fattiga är särskilt stor.

Även i resten av världen står den lilla klicken på en procent för en allt större rikedom menar välgörenhetsorganisationen Oxfam. De senaste tre åren har de ultrarika nästan dubbelt så mycket välstånd som resten av världen. Enligt Oxfam skapades en ny miljardär var 30:e timme de senaste två åren.

Så att vara rik i Monaco är en tanke som är relativt svår att uppnå, åtminstone för de flesta av oss.

“Nu behöver den nedre halvan av världens befolkning slita i runt 112 år för att tjäna vad de översta en procenten nu samlar på sig på bara tolv månader”, säger Christiaan Hetzner på Fortune.

ANNONS

Läs även: Världens rikaste förlorade 120 miljarder – på en dag

Läs även: Viktigare vara rik i Sverige än i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS