Med hjälp av statistik från affärsinformationsbolaget Creditsafe har Dagens Industri listat årets största aktieutdelningar i privata svenska bolag.

De var de mest generösa privata aktieutdelarna►

Precis som förra året är det fastighetskungen Roger Akelius som leder listan med en utdelning på 927 miljoner kronor. På en andra plats hamnar Sveriges största privata tand- och sjukvårdskoncern, Praktikertjänst. Bolaget delade i år ut 539 miljoner.

Men årets kanske mest intressanta aktieutdelning står teknikkonsultbolaget Flygfältsbyrån i Göteborg för. Utdelningen på 454 miljoner kronor, årets tredje största i Sverige, fördelades på omkring 500 av de 800 anställda vilket, enligt Dagens Industri, förmodligen är den aktieutdelning som skapat flest miljonärer i ett slag.

ANNONS
ANNONS

Anledningen är att utdelningen skruvades upp rejält från 22 miljoner kronor förra året till nära en halv miljard i år efter att Flygfältsbyråns alla dotterbolag sålts till danska Cowi, skriver tidningen.

Anders Rydberg, som har varit vd för Flygfältsbyrån i 20 år, följer med bolaget och blir vd för Cowi i Sverige och vice vd för hela koncernen. Enligt Di väntar ytterligare en utdelning på totalt 50 miljoner kronor 2012 för de anställda.

”Jag kom hit för 20 år sedan och tycker att jag har drivit företaget efter skolboken. Vi har byggt en stark ställning inom främst industri och processindustri”, säger Anders Rydberg.