Tidningen har låtit jämförelsesajten Compricer titta på vad det kostar att teckna en bil, hem och villaförsäkring på olika orter i landet.

Det visar sig att snittpremien på en bilförsäkring (baserad på Volvo V70) skiljer sig hela 3.965 kronor per år mellan billigaste länet Gotland (4.046 kronor) och dyraste lä’net Stockholm (8.001 kronor).

”Det förvånar mig att det är nästan dubbelt så dyrt på Gotland jämfört med Stockholm. Det är stor skillnad trots att det är samma biltyp. Men återigen är det skadestatistiken som avgör. På Gotland är det färre bilbränder och skadegörelser och man kanske inte parkerar i stan på samma sätt”, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, till SvD.

Dyraste snittpremien för hemförsäkring (bostadsrätt eller hyresrätt) finns enligt Compricers snittundersökning i Stockholm, där det kostar 1.999 kronor jämfört med den billigaste snittpremien på 1.225 kronor som finns i Kalmar län.

ANNONS
ANNONS

”Att Kalmar hamnar billigast i Sverige tolkar jag som att det finns mindre bostäder där med lägre värde, samt att skadestatistiken troligtvis är relativt låg”, säger Söderberg till tidningen.

LÄS MER: Här får du Sveriges billigaste försäkring (SvD) »

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!