Dagens PS

2021 lysande år för svenskarnas privatekonomi

2021 privatekonomi
Hela 85 procent av svenskarna uppger i ny undersökning att de haft en oförändrad eller bättre ekonomi i år jämfört med i fjol. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 dec. 2021Publicerad: 26 dec. 2021

Hela 85 procent av svenskarna uppger i ny undersökning att de haft en oförändrad eller bättre privatekonomi 2021 jämfört med i fjol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt åtta av tio svenskar uppger att de haft en stabil privatekonomi 2021 – trots pandemin och höga el- och drivmedelspriser.

Kantar Sifo har gjort undersökningen på uppdrag av Swedbank och sparbankerna och enligt rapporten ser många hushåll ljust på sin ekonomi framöver.

Många tror att det blir ännu bättre nästa år än i år.

Nästan var tredje tänker spara mer

“Det är positivt att hushållen är optimistiska om sin ekonomi. Det ökar sannolikheten för en högre konsumtion och en fortsatt god tillväxt. Samtidigt är det många som också tänker passa på att se över sitt sparande och sina utgifter och det är alltid klokt ur ett privatekonomiskt perspektiv”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande som visar att sex av tio planerar att göra någon förändring av sin privatekonomi under 2022.

30 procent uppger att de tänker spara mer och 24 procent planerar att minska sina utgifter.

Fifty-fifty tänker shoppa mer – och inte

Hälften av hushållen planerar att öka sin konsumtion av vissa tjänster. Det gäller främst nöjesresor, hotellvistelser, restaurangbesök samt hobby och fritid.

Nästan lika många planerar att minska sin konsumtion av vissa varor och tjänster. Det gäller framför allt kläder och skor, abonnemang, streamingtjänster, prenumerationer och småköp.

Majoriteten, 66 procent, planerar att lägga ungefär lika mycket pengar på jul- och nyårsfirande som de brukar göra, visar också rapporten.

Läs även: Då blir ISK-sparandet som “en tom plastpåse”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS