Även om avdragsrätten för privat pensionssparande har slopats finns all anledning att lägga undan pengar, konstaterar Dagens Industri som talat med en rad pensionsexperter. För den som inte känner att 50-55 procent av slutlönen räcker – vilket är vanligast – är det dags att börja nu.
Så får du tusenlappar extra i pension
Mest läst i kategorin
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, tycker att man bör lägga undan varje månad så tidigt som möjligt: 500 kronor mellan 25 och 35 år, 1.000 kronor fram till 50 år och 2.000 kronor till 65-årsdagen.
”Kan du göra det här är förutsättningarna för att du kan unna dig 5.000 kronor extra i månaden efter skatt varje månad i 20 år goda”, säger han till Di.
Han får medhåll från Jens Magnusson, privatekonom på SEB, som även han understryker vikten av att komma igång tidigt. Men även om du kanske inte började spara redan när du fick ditt första ”riktiga” jobb är det inte för sent. Det finns ännu en milstolpe i livet då ekonomin får ett ordentligt lyft, tipsar han.
”När barnen flyttar hemifrån är dock ett utmärkt tillfälle då prognoserna är mer tillförlitliga och om det ser risigt ut har man fortfarande 10-15 år på sig”
Han råder svenskar att satsa delar av sitt pensionssparande i breda globalfonder. Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, stämmer in och påpekar möjligheterna med att våga ta lite högre risk när man sparar på lång sikt.
”Välj hellre aktiefonder i stället för räntefonder, för att uppnå en högre förväntad värdeutveckling.”
MISSA INTE: Svensken vill fly Sverige efter pension >
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.