Dagens PS

Ödesdomen i HQ-krisen: ”Vissa blev äcklade”

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 20 dec. 2016Publicerad: 20 dec. 2016

I senaste avsnittet av SVT-programmet Historieätarna gästas komikerduon Erik Haag och Lotta Lundgren av SvD:s ekonomijournalist Carolina Neurath. I ett klipp från programmet återskapar man det som blivit en uppmärksammad scen ur SvD-reporterns bok ”Den stora bankhärvan” – den om hur medgrundaren Mats Qviberg punkterade allas förhoppningar om en räddning av den krisande banken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I klippet syns Erik Haag ta rollen som Qviberg medan Lotta Lundgren får spela affärskompanjonen Sven Hagströmer, även han medgrundare av HQ. Carolina Neurath berättar att en rad mellanchefer kallat ägarna till krismöte för att fråga om duon – båda goda för flera hundra miljoner kronor vardera – kunde tänka sig att gå in och rädda banken och dess anställda.

Allas blickar riktas nu mot Qviberg, berättar Neurath, varpå en anställd kommer in med en bricka korv med bröd. HQ-bossen gör i ordning en till sig själv, tar en stor tugga, och levererar svaret:

”Det finns inte på världskartan.”

Carolina Neurath förklarar att Qviberg alltså inte var beredd att rädda banken eftersom han tyckte att det var de anställdas egna val att investera i banken. Men det dräpande svaret har har lämnat spår hos fler anställda, menar hon.

”Vissa blev så upprörda, och också lite äcklade, och säger att de aldrig kommer kunna äta korv igen.”

Se hela klippet nedan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS