Dagens PS

Nordkorea blåser Sverige på 2,7 miljarder kronor

Kommer Sverige någonsin att se röken av miljarderna Nordkorea är skyldiga? På bild: Kim Jong Un (vänster) Stefan Löfven (höger). (Foto: TT / Montage)
Kommer Sverige någonsin att se röken av miljarderna Nordkorea är skyldiga? På bild: Kim Jong Un (vänster) Stefan Löfven (höger). (Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 05 maj 2017Publicerad: 05 maj 2017

1974 beställde Nordkorea tusentals produkter från en rad svenska företag efter att de två länderna byggt upp en viktig relation i vilken industrin hoppades på många lovande affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företag som Atlas Copco, Asea, Kockums och Alfa Laval levererade varor och den kanske mest kända affären var den om 1000 stycken Volvo 144 som i skrivande stund till stor del fortfarande trafikerar gatorna i den totalitära staten. Men några pengar fick aldrig Volvo eller de andra företagen och i dag har fordran, som tagits över av Exportkreditnämnden, växt från 600 miljoner till 2,7 miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter som för första gången fått en kommentar om ärendet från Nordkorea.

SVT får kontakt med Pak Yun Sik, sektionschefen för Skandinavien vid Nordkoreas utrikesministerium i Pyongyang.

”Ja, jag känner till skulden”, säger han men är något mer vag i sitt svar om Sverige någonsin kommer att få betalt.

”Jag tror att om vi har ett närmare samarbete med varandra på de ekonomiska och kulturella områdena, så måste problemen säkert kunna lösa sig i framtiden.”

SVT Nyheter pratar även med Exportkreditnämnden som länge försökt driva in skulden och som har som utgångspunkt att pengarna kommer att betalas tillbaka.

Hur det går med den saken återstår att se.

”För det mesta får vi ingen respons”, säger Carina Kampe på Exportkreditnämnden.

RÄTTELSE: DagensPS.se skrev först att de drabbade företagen inte fått betalt under de 40 år som gått. Det stämmer inte. Företagen har fått betalt via Exportkreditnämnden som tagit över fordringarna.

ANNONS

MISSA INTE: Nordkoreas hemliga internet avslöjat efter fatal tabbe  >

LÄS ÄVEN: Nordkoreas ultrarika badar i lyx  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS