Dagens PS

Guru kovänder: Det finns ingen bostadsbubbla

Prisrallyt är sannolikt ingen bubbla
Prisrallyt är sannolikt ingen bubbla
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 19 maj 2017Publicerad: 19 maj 2017

Brittiske David Miles är ekonomiprofessor och tidigare centralbanksledamot. Historiskt har han varnat för att de glödheta bostadsmarknaderna i storstäderna står inför stora priskorrigeringar. Men nu kovänder gurun helt i sin uppfattning om bubblor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med Sveriges Radios Ekonomiekot förklarar han varför vi bör vänja oss vid prisrallyt.

”Extremt höga huspriser, jämfört med var de låg tidigare i de här framgångsrika städerna, är förmodligen inte någon bubbla och de kommer att fortsätta i många, många år.”

Förklaringarna är flera, menar David Miles. Ekonomiprofessorn – som själv sålde sitt hus i London i rädsla för en bubbla – pekar på låga räntor, rusande markpriser och att folk tjänar allt mer pengar i storstäderna som orsaker till att rallyt sannolikt håller i sig, rapporterar Ekot.

Miles pekar ut framför allt unga förstagångsköpare som de största förlorarna och nu vill experten att politiker agerar. För centralbankerna sitter inte på lösningen, menar han och föreslår bland annat bättre infrastruktur i form av nya höghastighetståg in till de attraktiva storstäderna, som ett alternativ.

Ett annat förslag är att bostadsägare ska kunna sälja delar av sin bostad till exempelvis investerare som en del av finansieringen utöver eget kapital och bolån. Det för att minska hushållens exponering för upp- och nedgångar i både huspriser och räntor, menar han.

MISSA INTE: ”Hushållen maktlösa” när bubblan spricker  >

LÄS ÄVEN: Dråpslag hotar ägare till bostadsrätter  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS