Dagens PS

Bostadsrally i förorten - city får storstryk

Priserna på bostadsrätter speedar i många förorter. (TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 mars 2017Publicerad: 09 mars 2017

Svensk Mäklarstatistik har på uppdrag av Di tagit fram statistik över prisutvecklingen på bostäder baserad på församlingar i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffrorna visar att det är i storstädernas ytterområden som priserna rusar mest. I exempelvis Hässelby i västerort och Skärholmen i söderort – om vi koncentrerar oss på Storstockholm – har priserna på bostadsrätter fördubblats mellan 2011 och 2016.

Även i Vantör söder Stockholms innerstad handlar det om en fördubbling av bostadsrättspriserna under perioden medan priserna i Spånga-Kista är på plus 94 procent (nästan en fördubbling alltså), i Brännkyrka 82 procent, i Vällingby 78 procent och Skarpnäck 77 procent.

Det kan jämföras med till exempel Oscars församling på Östermalm, där bostadsrättspriserna gått upp med mer blygsamma 51 procent under den aktuella perioden. Överlag har bostadsrättspriserna stigit runt 50-60 procent i innerstaden medan det verkliga bostadsrallyt alltså pågår i förorterna till Stockholm.

När det gäller kvadratmeterpriset har det börjat klättra igen och där dominerar Hedvig Eleonora på Östermalm i Stockholm med ett snittpris på nära 108.000 kronor, vilket är en ökning på 56 procent på sex år, skriver Di som konstaterar att även innerstadsförsamlingarna Adolf Fredrik och Gustav Vasa ligger i topp när det gäller kvadratmeterpriser, runt 100.000 kronor per kvadrat.

“Sett till de senaste sex åren är prisuppgångarna i Malmö betydligt lägre jämfört med Stockholm och Göteborg. Den dyraste församlingen, Malmö S:t Petri, har ett kvadratmeterpris i snitt som är mindre än en tredjedel av Stockholms dyraste område Hedvig Eleonora”, skriver Di.

MISSA INTE: Unikt bostadsläge : Bo gratis med smart taktik  >

LÄS ÄVEN: Bostadsrallyt som bortblåst  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS