Partiets presskommunikatör uppger att ”det är en del riktigt allvarliga saker som står där”.

Strax efter klockan 02 i natt började Socialdemokrasternas Twitterkonto uppträda märkligt. Flera underliga tweetar publicerades, bland annat att Stefan Löfven ska avgå och att den svenska kronan ska bytas ut mot bitcoin, uppger SVT Nyheter.

Över 20 tweets lades enligt uppgift ut, även inlägg om cannabis och SD. Och partiets klassiska logga, rosen, har bytts ut mot ett bitcoin-märke.

”Det är självklart inget vi står bakom, det är en del riktigt allvarliga saker som står där”, säger Åsa Söderén, presskommunikatör för S, till SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Runt klockan 07 låg samtliga tweets kvar och Robert Malmgren, it-säkerhetsexpert, säger till SVT:s Morgonstudion att han inte är förvånad över händelsen.

”Sociala medier är ett stort fönster mot världen just nu så att någon tar över någons konto och sprider information eller desinformation är inte så konstigt. Skyddet som brukar finnas i sociala medie-tjänster är inte alltid bra.”

Det är heller inget konstigt, säger han, att tweetarna ligger kvar på S-kontot på Twitter då hackarna av allt att döma bytt lösenord och att det tar tid för partiet, som nu är utelåst från sitt eget Twitterkonto, att övertyga Twitter om de är rättmätiga ägare till kontot.