Dagens PS

Ledare: Löfven kan ha ljugit om asylkrisen

Stefan Löfven under en utfrågning i konsitutionsutskottet i april 2016. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 13 mars 2017Publicerad: 13 mars 2017

”Varför i hela fridens namn agerade de inte i tid?”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så avslutas dagens ledare i Svenska Dagbladet där Ivar Arpi ifrågasätter regeringens agerande inför asylkrisen 2015. En ny rapport med namnet ”Att ta emot människor på flykt” som lämnades till inrikesminister Anders Ygeman (S) förra veckan pekar på att regeringen och Stefan Löfven visste betydligt mer om kommande flyktingströmmar än man förmedlade utåt.

Enligt Ivar Arpi, som citerar rapporten, kan Löfven ha mörkat vetskapen om att Migrationsverkets rapport i juli 2015 – vars huvudscenario räknade med en minskning till 77 000 asylsökande – var ”helt fel ute”. Ledarskribenten påpekar att det snabbt kom starka indikationer på att siffran, som till slut landade på 163 000 asylsökande – var felaktig men att inget gjordes. Migrationsverket ska ha vidarebefordrat informationen till Regeringskansliet. Men där fastnade den.

Och trots att man, enligt den nya rapporten, alltså visste att prognosen sannolikt inte stämde förnekade Löfven detta i en utfrågning i konstitutionsutskottet i april 2016, skriver Arpi. I det sade statsministern inte ha någon anledning att ifrågasätta Migrationsverkets rapport med argumentet att man lyckats bra historiskt. Något som inte heller stämmer, påpekar ledarskribenten och hänvisar till Riksrevisionen som visat att myndigheten underskattat asylsökande i flera år.

”Om det som står i utredningen stämmer har Stefan Löfven ljugit för konstitutionsutskottet. Det är anmärkningsvärt.”

MISSA INTE: Dokument avslöjar Löfven & Co:s hemliga spel  >

LÄS ÄVEN: Löfven vill stoppa fondtopparnas lyxliv  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS