Två av fem bostadsrättsföreningar i Stockholm har inte tillräckligt mycket pengar kvar varje månad för att täcka upp framtida underhåll. Det visar HSB Stockholms nya rapport.

HSB Stockholm har släppt Stockholms Bostadsrättsbarometer 2020. Den visar att bostadsrättsföreningar i Stockholm har en genomsnittlig intäkt på 783 kr/kvm/år. I snitt ligger drift- och räntekostnader på sammanlagt 568 kr/kvm/ år vilket ger ett sparande på 215 kr/kvm/år. Däremot har två av fem föreningar ett sparande som är lägre än 200 kr/kvm/år vilket är för lågt.

– Att två av fem föreningar inte täcker upp för det slitage som de själva är med och skapar innebär i praktiken att de skjuter kostnader för dagens slitage på framtida medlemmar. Det är inte att ha en hållbar ekonomi i sin förening, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm.

Stockholms bostadsrättsföreningar räntekänsliga

Om det inte är pga renoveringar kommer avgifterna behöva höjas när räntan går upp, något Stockholms Bostadsrättsföreningar är känsliga för.

ANNONS
ANNONS

– En anledning till att föreningarna inte höjer avgifterna är säkerligen att avgiftsnivån har stor påverkan på värdet på bostadsrätterna, och mäklare och köpare lägger stor vikt vid kvadratmeterpriser och månadsavgifter. Ingen bostadsrättsägare vill att värdet på sin lägenhet sjunker, säger Cecilia Jutell.

Ytterligare en anledning kan vara att föreningen saknar en komplett underhållsplan. Då saknas insikt om kommande kostnader och när underhåll behöver utföras.

Läs mer: Så många litar inte på sin styrelse [Dagens PS]