Nivån på räntorna tror han dessutom blir lägre än i dag i framtiden, deklarerar han, enligt Ekot.

SR citerar Kenneth Rogoff, amerikansk toppekonom vid Harvard och tidigare chefsekonom på Internationella valutafonden, som förklarar att han är ”övertygad” om att minusräntor fortsatt blir centralbankernas främsta vapen mot inflationen. Särskilt om inflationen fortsätter vara lika låg som i dag på tio års sikt. Då räcker det nämligen inte att stimulera ekonomin med andra finanspolitiska åtgärder. Därför blir minusräntor lösningen, tror han.

På onsdagen meddelade Europeiska centralbanken, ECB, att styrräntan får ligga kvar på noll procent samtidigt som inlåningsräntan fortsatt är minus 0,5 procent.

ANNONS
ANNONS

ECB:s räntepolitik har enligt Ekot, som hänvisar till Financial Times, kritiserats hårt av bankekonomer på plats i Davos. Kraven höjs nu från bankekonomer på politikerna att stimulera ekonomin så att inflationen stiger och ECB kan överge minusräntan, framgår det.

Men enligt Kenneth Rogoff är bankernas farhågor överdrivna. Han är ytterst skeptisk till att finanspolitiska stimulanser kan ersätta penningpolitiska åtgärder, enligt SR-artikeln.