Dagens PS

Fyra dagars arbetsvecka – inte för alla

En sociolog tror att fyra dagars arbetsvecka kommer göras i branscher som är lättare att rationalisera och där det inte är lika stor press som inom exempelvis vård och omsorg
En sociolog tror att fyra dagars arbetsvecka kommer göras i branscher som är lättare att rationalisera och där det inte är lika stor press som inom exempelvis vård och omsorg. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023

På flera håll i världen, även i Sverige, pågår försök med fyra dagars arbetsvecka och flera studier tittar nu på vilka effekter det ger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tankesmedjan Autonomy har gjort en stor studie om fyra dagars arbetsvecka i Storbritannien, i den deltog 61 bolag och nästan 3 000 anställda, det skriver Dagens Nyheter.

Studien fann att många anställda upplevde positiva effekter som minskad ångest och trötthet och hos bolagen minskade uppsägningarna med 57 procent.

Ser risker

Enligt Sociologen Roland Paulsen har flera studier visat på liknande effekter, och i flera fall med bibehållen produktionsnivå, något han tycker är häpnadsväckande.

Han varnar dock för att utvärderingarna av experimenten fokuserar för mycket på att produktionsnivån inte ska förändras och han tror inte att den nationellt skulle förbli densamma om alla branscher införde fyradagarsvecka.

“Det är viktigt att förstå att arbetstidsförkortning ändå är något som utgör en kostnad för arbetsgivare, att man generellt kommer att behöva anställa fler, men att den kostnaden måste sättas i relation till hur mycket rikare vi blir i samhället som helhet”, säger han till DN.

Han ser även en risk för att arbetstidsförkortning inte kan göras i alla branscher utan är ett privilegium för några få, det skriver DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Företag som testat fyra dagars arbetsvecka fortsätter Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS