Dagens PS

Europas mest sålda bil – en överraskning

Dacia Sandero
Dacia Sandero är populär i Europa för tillfället. (Foto: Dacia Sandero)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Det är en billig halvkombi som har gjort succé i Europa under oktober. Försäljningen har ökat med 38 procent förra månaden och därmed gasat förbi konkurrenter som Tesla Model Y.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit Tesla Model Y som har varit den mest populära bilen i Europa under största delen av 2023. I början av året var Dacia Sandero i topp och rullade åter ut på förstaplatsen i oktober med drygt 21 000 sålda bilar, vilket puttade ner Model Y på plats 24, efter att ha lett listan.

Dacia Sandero – en överkomlig prisklass

Dacia Sandero tillhör Renault-koncernen och den närmaste konkurrenten för oktober-siffrorna är en annan Renault-bil, Clio, som ligger på drygt 6 000 färre sålda bilar. När allt fler konsumenter håller hårt i sina sparpengar så verkar det rulla på bra för överkomliga bilar som Dacia Sandero som hamnar på ett pris runt 200 000 kronor.

Dacia Sandero
Dacia Sandero har tagit sig förbi Teslas Model Y i popularitet på sistone. (Foto: Dacia Sandero)

Med elbilar som på allvar har avancerat på Europas vägar, så har Teslas Model Y, trots att den hamnar i en helt annat prisklass än Dacia Sandero, ökat starkt även den.

Tesla sålde runt 10 000 Model Y i oktober, och det är en rekordökning med hela 271 procent jämfört med för ett år sedan, enligt Automotive News Europe.

statistik
Statistiken visar de mest sålda bilarna i Europa hittills i år. (Foto: Skärmdump från Dataforce)
Dacia Sandero
Dacia Sandero såg sin europeiska försäljning öka med 38 procent i oktober. (Foto: Dacia Sandero)

Relaterad läsning:

Top Gear listar: Bästa elbilarna

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS