Elbilstillverkarna har svårt att få tag i batterier. Det gäller inte minst svenska Nevs, uppger huvudägaren Kai Johan Jiang för Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS

”Batterier är ett av de största problemen fortfarande. Hur många batterier kan leverantören leverera? Det är det som är det största problemet”, förklarar han.

När News senare i år startar produktionen av företagets första elbil i en fabrik i Kina återstår det att se hur många elbilar som kan tillverkas – det är nämligen avhängigt på tillgången till batterier.

Det är enligt Ekot oklart om News kan bygga så många elbilar som planerat på grund av detta. Det finns enligt bolaget kapacitet att tillverka uppemot 10.000 bilar men det förutsätter att leveranserna av batterier står i proportion till det.

Den stora sydkoreanska biltillverkaren Hyundai uppger bland annat det råder batteriförsörjningsbrist.

”Det är en utveckling som har förutsetts och som man har hävdat är på väg. Frågan är ju hur allvarlig den blir och hur mycket efterfrågan gör att den problematiken kan accelerera och kanske till och med förvärras”, säger Mikael Wickelgren, forskare på Handelshögskolan i Skövde och expert på fordonsindustrin, till Ekot där en annan expert, Bo Normark, tematisk ledare på företaget Innoenergy, säger att han tror att batteribristen kan kvarstå ”under ganska många år”.

ANNONS
ANNONS

Innoenergy ägs av bland annat EU och en av företagets främsta uppgifter är att utveckla batteriindustrin i Europa, berättar SR.