Dagens PS

Här är branschens största problem

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan
Elbilstillverkaren Nevs kinesiska ägare kraschar på börsen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 maj 2018Publicerad: 14 maj 2018

Elbilstillverkarna har svårt att få tag i batterier. Det gäller inte minst svenska Nevs, uppger huvudägaren Kai Johan Jiang för Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Batterier är ett av de största problemen fortfarande. Hur många batterier kan leverantören leverera? Det är det som är det största problemet”, förklarar han.

När News senare i år startar produktionen av företagets första elbil i en fabrik i Kina återstår det att se hur många elbilar som kan tillverkas – det är nämligen avhängigt på tillgången till batterier.

Det är enligt Ekot oklart om News kan bygga så många elbilar som planerat på grund av detta. Det finns enligt bolaget kapacitet att tillverka uppemot 10.000 bilar men det förutsätter att leveranserna av batterier står i proportion till det.

Den stora sydkoreanska biltillverkaren Hyundai uppger bland annat det råder batteriförsörjningsbrist.

“Det är en utveckling som har förutsetts och som man har hävdat är på väg. Frågan är ju hur allvarlig den blir och hur mycket efterfrågan gör att den problematiken kan accelerera och kanske till och med förvärras”, säger Mikael Wickelgren, forskare på Handelshögskolan i Skövde och expert på fordonsindustrin, till Ekot där en annan expert, Bo Normark, tematisk ledare på företaget Innoenergy, säger att han tror att batteribristen kan kvarstå “under ganska många år”.

Innoenergy ägs av bland annat EU och en av företagets främsta uppgifter är att utveckla batteriindustrin i Europa, berättar SR.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS