Centerpartiet ska driva på för att ändra kösystemet till friskolorna. Samtidigt blev det nej till det interna kravet på stoppat vinstuttag på partiets stämma.

ANNONS

Skolpolitiken var en hel potatis vid Centerpartiets stämma i helgen.

Förslagen om vinstuttagsbegränsningar och slopat kösystem röstades ned.

Begränsat kösystem

Nu är partiets nya arbetslinje istället ett kösystem som begränsas så att högst hälften av platserna fylls genom kö. Barn ska heller inte kunnas ställas i kö förrän tre år före skolstart, samtidigt som skolor snabbare ska kunnas stängas ner, när de inte håller måttet.

”Jag tycker att stämman landar i kloka beslut för att utveckla valfriheten och stärka den och samtidigt säkerställa seriösa aktörer”, säger partiets skolpolitiske talesperson Fredrik Christensson till Di. 

Investeringsbolaget Mellby Gård är den största enskilda ägaren i skolkoncernen Academedia. Mellby Gårds vd Johan Andersson är positiv att Centern ska verka för att alla ska göra ett skolval.

”Självklart är det givande och tagande i politik. Men jag bedömer att Centern står upp för rätten att välja och att det ska finnas privata aktörer inom välfärden”, säger han.

Stoppat vinstuttag splittrar partiet

Samtidigt splittar skolfrågan partiet.

Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen står bakom förslaget som säger att vinst bara kunna plockas ut om skolan når specifika kvalitetskrav.

ANNONS
ANNONS

”Jag hör de rop som kommer från vänsterhåll och ser de orosmoln som finns över systemet. Vi som då är riktiga frihetsälskare måste komma med vettiga svar på de problem som finns”, säger han.

Socialdemokraterna har sagt att man kräver totalstopp för vinster i skolan sedan januariavtalet är brutit, vilket fick Centerns partisekreterare Anders W Jonsson att uppge att C går ”Socialdemokraternas ärenden” och ”öppnar Pandoras ask”.

Läs även: Centerpartiet splittrat om skolpengen [Dagens PS]