Köpare av helt elektriska Volvo Recharge-modeller i Europa kommer inom kort att ha tillgång till över 200.000 laddningsstationer. Volvo Cars har valt att samarbeta med laddningsföretaget Plugsurfing, vilket möjliggör sömlösa resor över kontinenten.

ANNONS

Genom avtalet med Plugsurfing eliminerar Volvo Cars de vanligaste hindren för elbilsförare, såsom otillräcklig tillgång till laddningsstationer och en mycket fragmenterad europeisk marknad för laddningsinfrastruktur. Avtalet med Plugsurfing gör att förarna enkelt kan ladda sin elektriska Volvo, oavsett var de befinner sig på kontinenten, och de slipper teckna otaliga nationella abonnemang.

Ett Plugsurfing-konto, som kommer att erbjudas vid köpet av varje helt elektriska Volvo Recharge-modell i Europa, ger tillgång till ett flertal lokala laddnät runt om i Europa och möjliggör på så sätt sömlösa gränsöverskridande resor med elbilen.

I Europa finns ett väl utbyggt nätverk av laddare som ingår i avtalet, men i Sverige är det mycket glest. (Foto: Volvo)

Kunderna kommer att kunna ladda bilen med ett kontaktfritt laddningskort eller via smartphone-app på någon av Plugsurfings över 200.000 laddningsstationer i 38 europeiska länder. Alla laddningshändelser och betalningar behandlas månadsvis, medan Plugsurfing inte låser in kunderna i en prenumeration för att kunna använda tjänsten.

”Plugsurfing kommer att kunna täcka alla laddnings- och körbehov: den dagliga pendlingen, laddning på plats och långdistansresor”, säger Björn Annwall, chef för EMEA på Volvo Cars.

 

Via Plugsurfing-appen eller det Android-baserade infotainmentsystemet i bilarna kan Volvokunderna söka efter laddningsstationer filtrerat på plats, tillgänglighet i realtid och laddningshastighet. Appen visar även prisinformation för varje laddningsstation, vilket gör processen enkel och transparent.

Liksom Volvo Cars har Plugsurfing ett starkt fokus på hållbarhet i takt med att dess nätverk av leverantörer fortsätter att växa, och företaget prioriterar leverantörer som arbetar med inköp av förnybar energi. I Sverige är det än så länge glest mellan snabbladdare som är kopplad till Plugsurfing.

ANNONS
ANNONS
XC40 Recharge P8 kunderna blir först ut att ta del av det nya avtalet. (Foto: Volvo)

Volvo Cars kommer att börja rulla ut Plugsurfing-tjänsten med den helt elektriska XC40 Recharge P8 när leveranserna startar senare i år. XC40 Recharge P8 är den första i en familj av helt elektriska Volvobilar och företagets första renodlade elbil. Den fyrhjulsdrivna XC40 Recharge P8 erbjuder en räckvidd på mer än 400 km (WLTP) på en enda laddning och en effekt på 408 hk. Batteriet laddas till 80 procent av sin kapacitet på 40 minuter i en likströmsbaserad snabbladdningsinfrastruktur.

De kommande åren kommer Volvo Cars att fortsätta rulla ut fler helt elektriska modeller. 2025 förväntar sig Volvo att 50 procent av företagets globala försäljning ska utgöras av elbilar, medan hybrider ska stå för de resterande 50 procenten.

Läs mer om Plugsurfing här.