J.D. Power är en amerikanskt konsumentforsknings-, data- och analysfirma som de senaste 36 åren har gjort en undersökning där konsumenter får svara på 223 frågor om deras ägarupplevelse av nya bilar. I år deltog över 84 000 konsumenter och resultatet ser mörkt ut för både Volvo och för elbilar som Polestar och inte minst Tesla.

ANNONS

Rankingen baseras på nio olika kategorier – infotainment; funktioner, reglage och skärmar; exteriör; körhjälpssystem; interiör; drivlina; säten; körupplevelse; och klimat.

Den används för att dels ge konsumenter en inblick i vilka bilar som anses vara mest felfria, dels ge biltillverkare en inblick i hur de kan förbättra sina produkter.

J.D.-Power tabell
Tabellen, tagen från J.D. Power, visar resultatet av den undersökning som företaget gjort.

Resultatet presenteras i antal problem per 100 bilar mellan februari och maj 2022. I topp finner man, överraskande nog, Buick med 139 problem per 100 bilar medan svenska Polestar ligger överlägset sist med 328 problem per 100 bilar.

Årets undersökning konstaterar att nya bilar har större kvalitetsproblem än tidigare och värst är det för premiumbilar – volymbilar har fortfarande färre brister i genomsnitt än dyrare bilar. Det kan även ha att göra med att premiumkunder ställer högre krav på sina bilar.

Volvo, Polestar, Tesla längst ner

Undersökningen pekar även på att elektrifierade bilar – både elbilar och laddhybrider – har större kvalitetsproblem än ordinarie fossilbilar.

Snäppet över Polestar ligger Tesla, som i år är med för första gången, med 226 problem per 100 bilar. Volvo ligger på 256 problem per 100 bilar, mellan Maserati och Chrysler. En Maserati håller alltså högre kvalitet än en Volvo år 2022.

I snitt har fossilbilar 175 problem per 100 bilar medan laddhybrider har 239 problem och rena elbilar har 240 problem per 100 bilar. Det är alltså en markant skillnad i kvalitet mellan fossilt och elektrifierat, något som till viss har att göra med halvledarbristen.

ANNONS
ANNONS

Högst genomsnitt någonsin

I genomsnitt har bilarna 180 problem per 100 bilar, vilket är den högsta siffran någonsin. Den höga mängden fel har till stor del att göra med infotainmentsystem, en inte helt oväntad trend.

Utöver det är det körhjälpssystem som strular, främst filhållningsassistenter, något vi erfarit flertalet gånger. De märken som ligger bäst till är Buick, Dodge, och Chevrolet medan Chrysler, Tesla, och Polestar ligger allra längst ner.

Källa: J.D. Power