Nu startar jättesatsningen Extreme E, där några av världens bästa förare tävlar i elektriska bilar. Den extrema elbilstävlingen inleds i helgen i Al-’Ula, Saudiarabien.

I startfältet på Extreme E finns bland andra formel 1-världsmästaren Jenson Button och niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb. De svenska racingstjärnorna Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Johan Kristoffersson och Mattias Ekström finns också bland de tävlande.

Tävlingen körs på fem platser under året, med väldigt olika terränger. Det första racet är i öknen i Saudiarabien, närmare bestämt i den historiska staden Al-’Ula. Senare ska tävlingen vidare till Senegal, Grönland, Brasilien och Argentina, där andra extrema varianter av terräng möter förarna.

De tävlande kör i en Odyssey 21 terrängbil, speciellt framtagen för tävlingen. Det är en batteridriven elbil med 400 kilowatt och 550 hästkrafter på 1650 kilo. Bilen gör 0-100 på 4,5 sekunder och är byggd för att klara svår terräng, och tuffa hopp.

De tävlande är i lag om två, en man och en kvinna som kör ett varv vardera på terrängbanan. Svenska Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som 2018 blev historisk när hon blev första kvinna att vinna ett STCC-race, kör tillsammans med F1-världsmästaren Jenson Button.

ANNONS
ANNONS

Den extrema elbilstävlingen är den första i sitt slag, och har gjort en stor poäng av att framhålla klimatförändringarna och könsneutralitet.

De har också fått viss kritik för det, då man använder sig av ett skepp med dieselmotorer för att transportera bilarna runt världen, och har lagt den första tävlingen i oljeproducentlandet och inte särskilt jämställda Saudiarabien, skriver Autocar. 

Läs mer: CUPRA satsar på Extreme E med ABT – Dagens PS