Häromdagen presenterade Porsche nya Macan i Shanghai. Det handlar om en facelift av SUV-modellen som lanserades 2014. Den populära modellen har genomgått en vidareutveckling när det gäller design, komfort, uppkoppling och köregenskaper.

Macan är en viktig modell för Porsche. Sedan 2014 har man levererat mer än 350 000 bilar. Den har varit det sportigare alternativet till bl.a. Audi Q3. För det otränade ögat är det nog svårt att se vad som är nytt när man först ser bilen, men ett antal exteriöra förändringar har faktiskt gett nya Macan ett ännu sportigare uttryck. Här hittar vi bl.a. detaljer återspeglar DNA från sportbilsikonen 911 och 918 Spyder.

high_macan_2018_porsche_ag (1)

Macans front har omarbetats och ser nu ännu bredare ut och är dessutom standardutrustad med strålkastare med LED-teknologi som innehåller moduler med tredimensionell design. Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS) styr ljusfördelningen adaptivt. Det nydesignade bakpartiet bygger vidare på föregångarens design. Den tredelade, tredimensionella ljusrampen med LED-teknologi är ett annat typiskt designelement hos Porsche.

high_macan_2018_porsche_ag-4 (1)

De mesta nyheterna hittar vi inuti bilen. Det handlar om bl.a. en 11” pekskärm med nya Porsche Communication Management (PCM), nya luftutsläpp och tillvalet GT-ratt som kommer från 911. PCM innehåller nya digitala funktioner, som ”intelligent” röststyrning och ett online navigationssystem som en del av standardutrustningen. Som tillval finns även trafikstockningsassistans, joniseringsanläggning och eluppvärmd vindruta.

ANNONS
ANNONS

high_macan_2018_porsche_ag-9 (1)

Alla versioner av Macan är utrustade med modulen Connect Plus, vilket gör att bilen är uppkopplad som standard. Modulen stödjer olika digitala funktioner och tjänster som intelligent röststyrning och trafikinformation i realtid som är en del av det online system för navigation som är en del av standardutrustningen.

high_macan_2018_porsche_ag-10 (1)

En av de viktigaste delarna i systemet är Here Cloud-uppkopplingen som erbjuder svärmbaserad trafikinformation, något som introducerats även på de nya Audi-modellerna. Genom att använda den nya appen Offroad Precision App är det också möjligt att dokumentera och analysera körupplevelser vid terrängkörning.

high_macan_2018_porsche_ag-15 (1)

En fintrimning av chassit ska ge neutrala köregenskaper med ökad stabilitet och förbättrad komfort. Trots att det är ovanligt för en SUV behåller Macan däck med olika dimensioner fram och bak. Liksom i Porsches sportmodeller gör det här arrangemanget att föraren fullt ut kan utnyttja det intelligenta fyrhjulsdriftsystemet Porsche Traction Management (PTM). Nyutvecklade däck med förbättrade prestanda ska ge ännu bättre sidogrepp.

ANNONS
ANNONS

high_macan_2018_porsche_ag-7 (1)

Den nya versionen av modellen presenterades i Kina, där Macan är särskilt populär med mer än 100 000 levererade bilar hittills. Nya Macan erbjuds till att börja med endast för den kinesiska marknaden. Ytterligare versioner och marknader blir aktuella under loppet av det här året.