Efter det senaste årets många negativa artiklar kan Tesla redovisa en vinst för första gången sedan starten 2003 och vi talar inte om småpengar.

ANNONS

Den amerikanska elbilstillverkaren har kontinuerligt visat upp förlustsiffror i sina delårsrapporter så det var nog en hel del analytiker och självutnämnda Tesla-kritiker som satte morgonkaffet i vrångstrupen igår morse när Teslas senaste kvartalsrapport visade en vinst på drygt 2,8 miljarder kronor. Detta överraskande positiva besked medförde att Teslas aktie steg kraftigt i efterhandeln och var ett tag uppe på +13% igår kväll men har fallit tillbaka något och är i skrivande stund upp drygt 9%.

Omsättning uppgick till 6,82 miljarder dollar, att jämföra med finansinstitutet Bloombergs prognos på 6,31. Kassaflödet var också betydligt högre än vad man uppskattat på förhand. I stället för det förväntade 280 miljarder dollar landade det på 881. Det är ett kraftigt lyft från förra kvartalsrapporten då Tesla redovisade en förlust på 717,5 miljoner dollar på grund av höga utvecklingskostnader och produktionsproblem som var kopplade till Model 3.

Men nu tillskrivs alltså det positiva resultatet den stora efterfrågan på Model 3, den kraftigt ökade produktionstakten som nu är uppe i över 5.300 enheter per vecka (målet är 6.000) och att endast 20% av de förbeställda 455.000 bilarna har avbokats på grund av den förlängda väntetiden som de tidigare produktionsproblemen medfört. Dessutom har bruttomarginalen på Model 3 ökat till 20%, något som Teslas VD, Elon Musk, tidigare sagt var målet för fjärde kvartalet. 

ANNONS
ANNONS

Amerikanska analytiker är dock fortfarande en aning försiktiga med att ge Tesla aktien köprekommendationer eftersom man gärna vill se en ökad efterfrågan och produktionsvolym, något som den nyligen aviserade budgetmodellen av Model 3 mycket väl kan medföra. Dessutom planerar Tesla för ytterligare en ny modell med beteckningen Model Y som kan komma att kräva nya investeringar som kan dra ner framtida resultat.