Auktionshuset RM Sotheby’s säljer många av bilvärldens mest enastående skapelser. Nu går Michael Schumachers legendariska Ferrari F2000 under klubban.

ANNONS

Vad är det som är så värst speciellt med denna? Formel 1, Scuderia Ferrari, Michael Schumacher och världsmästare bör ge en mer än tillräcklig indikator.

Det krävs inget geni för att lista ut att receptet innehållandes ovannämnda ingredienser är något alldeles magiskt.

Schumachers Ferrari F2000 sida
Ferrari F2000 var både maskinellt och aerodynamiskt briljant. (Foto: RM Sotheby’s)

Ferrari F2000 satte ribban

Vid millennieskiftet fullkommligt krossade italienarna iklädda rött allt motstånd.

De bakomliggande faktorerna var en förare och maskin som höll en astronomiskt hög nivå.

Schumachers bil var utvecklad under ledning av Ross Brawn. Den hade, för sin tid, avancerad aerodynamik och en 90-graders V10 monterad bakom föraren.

Tack vare marktrycket och en låg tyngdpunkt fanns det inte mycket som kunnde sätta stopp för den dominans som sporten stod inför.

ANNONS
ANNONS
Utan chassi 198 hade Schumacher gått miste om viktiga världsmästerskapspoäng. (Foto: RM Sotheby’s)

Schumachers vinnarbil

Objektet i fråga är chassi 198, som agerade reserv åt Schumachers nummer ett. Men tro inte för en sekund att den inte spelade en roll i vad som blev en av Ferraris mest historiska säsonger någonsin.

Redan i den andra omgången behövde chassi 198 rycka in till följd av ett misstag som skadade undersidan av Schumachers bil.

I såväl kval som race briljerade Schumacher bakom ratten på just denna bil och kammade hem en mycket viktig vinst.

Senare i säsongen satte Schumacher chassi 198 längst fram på startgriden, men lyckades inte konvertera det till en vinst tack vare en misslyckad tankning samt en pyspunka.

Totalt sett fick chassi 198 fyra omgångar i rampljuset under Schumachers första världsmästerskapsvinnande säsong med Ferrari.

Prislappen lär bli astronomisk, men för en Ferrari-samlare kan den vara ovärderlig. (Foto: RM Sotheby’s)

Vad hände därefter?

När det var dags för den legendariska kärran att gå i pension togs den åter till sitt hem i Maranello där den byggdes om helt och hållet.

Efter att ha ställts ut på bilmässan i Geneve såldes den till en Ferrari-samlare vid namn Kevin Crowder. År 2005 lät han bilen bli Ferrari Classiche-certifierad vilket säkerställer dess autencitet.

ANNONS
ANNONS

Den har sedan dess bytt ägare en gång och deltagit i exklusiva Ferrari-evenemang.

Här har vi alltså ett objekt som rent maskinellt är ett underverk, men som även råkar ha spelat en viktig roll i självaste Michael Schumachers och Ferraris legendariska säsong år 2000.

Auktionen hittar ni här.

Läs även: De fem bästa sommarbilarna på auktion just nu [Dagens PS]
Läs även: Treåringen som kör Ferrari [Dagens PS]