När bilar med exceptionellt låga miltal upptäcks är de oftast av en oerhört exotisk kaliber. Nu är det emellertid en Škoda Favorit med endast 34 kilometer på mätaren till salu i Grekland.

ANNONS

Det är på sidan Collecting Cars som bilen är till salu.

Škoda Favorit var det tjeckiska märkets första moderna bil och sålde i drivor – cirka 783 000 rullade ut ur fabrikerna i antingen Tjeckien eller Polen mellan 1987 och 1994.

Favorit är designad av Bertone och lanserades 1987 och cementerade märkets närvaro på budgetbilmarknaden, något som assisterades av Škoda Forman – kombin – och Škoda Pick-up.

Škoda Favorit  från sidan
Škoda Favorit var det tjeckiska märkets första moderna bil. (Foto: Collecting Cars)

Tiden har stått stilla

Bilen i fråga har sedan 1993 – vilket gör den skattefri nästa år – endast rullat 34 kilometer, ungefär sträckan från Stockholm till Arlanda. Det motsvarar 1 170 meter per år.

Under huven ruvar en 1,3-liters fyrcylindrig pjäs på ungefär 60 hästkrafter som driver framhjulen.

ANNONS
ANNONS

Bilen är vit med svarta, röda och guldiga linjer med svarta stötfångare, gråa tygsäten och en träliknande instrumentpanel.

Däcken är original tillika 13-tims plåtfälgarna. Bilen är även försedd med uppvärmd bakruta och manuella fönsterhissar.

Det ingår även originalbroschyrer, borttagna delar, reservhjul och ett verktygsset.

Škoda Favorit interiör
Bilen har fortfarande plast på stolarna och ser likadan ut som när den rullade ut ur fabriken 1993. (Foto: Collecting Cars)
Škoda Favorit  interiör
Bilen är sannerligen ha-begärlig i de kretsar där man uppskattar 80- och 90-talsbilar. (Foto: Collecting Cars)

Bara att tuta och köra i denna Škoda Favorit

Denna Škoda Favorit är i absolut nyskick och i maj detta år – när bilen hade gått hela 30 kilometer – byttes bränslepumpen, batteriet, vattenpumpen, motoroljan, oljefilter och bromsarna ut.

Kruxet med bilar som står stilla för länge är att flera komponenter slutar fungera – bilar är faktiskt till för att användas och mår således bra av det. Säljaren meddelar att däcken måste bytas.

För de som inte orkar pallra sig till Grekland för att hämta hem bilen erbjuder säljaren även gratis transport till Frankfurt, Tyskland.

ANNONS
ANNONS

I skrivande stund är priset på auktionen uppe i motsvarande 196 000 kronor, 32 600 kronor billigare än en ny Škoda Fabia, Favorits efterträdare. Vi vet i alla fall vilken vi hade valt.

bakifrån
Nära år blir denna Škoda Favorit skattebefriad i Sverige. (Foto: Collecting Cars)

Se auktionen här.

Läs mer: Recension av Škoda Fabia [Dagens PS]