Kontroversiella The Dawn Project, en förening vars primära syfte är att såga allt Tesla gör, visade upp en reklamfilm i samband med Superbowl som avfärdade Teslas så kallade FSD-system.

ANNONS

FSD-systemet (Full Self-Driving) är alltså Teslas självkörande system som tillåts på vissa utvalda marknader, däribland den amerikanska.

Det är ett betasystem som alltså inte egentligen är självkörande – namnet till trots – vilket har lett till att det amerikanska märket har fått en hel del kritik.

Prislappen? 70 miljoner

Exakt vad The Dawn Project betalade för sin reklamsnutt under Superbowl är oklart, men det sägs att en 30-sekunderssnutt kostar uppåt 70 miljoner kronor beroende på en rad faktorer.

Att visa upp en reklamfilm i samband med Superbowl är kostsamt men ger en otrolig räckvidd – söndagens siffror för många som tittade har ännu inte kommunicerats med den räknas vara mer än 115 miljoner personer.

”Reklamfilmen” är exakt 30 sekunder och visar ett flertal exempel på Teslas Full Self-Driving-system inte fungerar.

ANNONS
ANNONS

Filmen (som ni kan se nedan) visar hur en Tesla mejar ner ett barn, svänger in mot mötande trafik, kör om en parkerad skolbuss med stoppskylt (i USA måste man stanna för stoppskyltar på skolbussar), och kör in på ett område där motortrafik är förbjuden.

The Dawn Project möts av blandade reaktioner

Videon – som alltså finns på Youtube – har ett kommentarsfält som är avstängt men det går att läsa en rad reaktioner på diverse online-forum.

Vissa hävdar att hela videon är fake medan andra tycker videon är fantastisk och visar på hur dåligt Teslas FSD-system fungerar.

Med det sagt är det tydligt att The Dawn Project har en tydlig agenda och man bör därför ta in materialet med stor försiktighet.

ANNONS
ANNONS

Videon belyser dock något som stämmer och det är att Teslas FSD-system faktiskt inte är självkörande på riktigt, något en rad incidenter har visat.

Att systemet fortfarande är betastadiet är dock något Tesla kommunicerar när man aktiverar systemet.  

Läs även: Tesla – ”inget fel att ratten trillar av” [Dagens PS]
Läs även:
Polis stoppar ännu en sovande förare i Tesla [Dagens PS]