Dagens PS

Spara tusenlappar på bilen – 10 fiffiga knep

tusenlappar
Ny bil eller svingammal – oavsett så finns det troligen tusenlappar att spara. Foto: Ömer Aydin/Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

Det finns tusenlappar att spara på vår dyraste ägodel som inte sitter fast i marken. Det framgår av en lista från Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta svenskar är överförsäkrade, parkerar dyrare än nödvändigt och går på märkesverstad i onödan. Det är några av spartipsen som Privata Affärer sammanställt i en fiffig lista:

Försäkringsbolag älskar dina “onödiga” tusenlappar

Det enklaste menar PA är att utmana försäkringsbolaget när det gäller vilken omfattning du ska försäkra din bil.

Se till att ta in offerter från alla de stora försäkringsbolagen eller använd en jämförelsesajt. Om du får ner din avgift med en hundring i månaden har du redan sparat över 1000 kronor per år.

De flesta svenskar är dessutom överförsäkrade, menar man. Bilens värde blir så litet efter ett visst antal år att helförsäkringen inte blir en rimlig kostnad. Då kan det vara bättre att halvförsäkra bilen. Då ingår fortfarande motorskada, stöld och assistansskydd – till en mycket lägre kostnad.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Parkera listigare

Genom att ställa sig något kvarter bort kan många komma undan Taxa 1 exempelvis i Stockholm, där det kostar 55 kronor i timmen att parkera, och istället betala 20 kronor i timmen i Taxa 2 – och dessutom gratis på kväll och helg. Det framgår av Stockholms parkeringssajt.

Att lägga några minuter extra på att tänka på vart man står kan också spara dig några tusenlappar i parkeringsböter per år.

Och ska du parkera längre tid vid flygplatsen kan det skilja i pris från långtidsparkeringen där det kostar några hundralappar på Arlanda exempelvis, jämför de närmaste parkeringsplatserna där det kostar flera tusen kronor i veckan.

Bensinpriset olika mellan mackerna

Att betala några öre hit eller dit per liter bensin kan låta som struntpengar. Det är det inte.

Om ni fyller tanken med 100 liter bensin i månaden så blir prisskillnaden på 50 öre per liter bli 50 kronor, vilket blir 600 kronor per år.

ANNONS

Den kalla vinternatten kan bli din vän

Om du har en laddhybrid kan du värma upp bilen när den är kopplad till elnätet. Då blir det både behagligare att hoppa in i bilen på morgonen, och dessutom tar du el på natten när den ofta är som billigast – istället för att dränera batteriet under restiden för att värma upp bilen.

Batteriet tar slut snabbare under vintern då temperaturerna är lägre. Då kan du i värsta fall behöva köra en sträcka på bensin för att elen gick till att värma kupén istället för att föra fram ditt fordon.

Välj verkstad varsamt

Du kan spara upp till 2 000 kronor på att gå till kvartersverkstan istället för märkesverkstan, skriver Privata Affärer.

Köp däck online – spara tusenlappar

Du kan spara tusenlappar på att köpa däck på nätet istället för från verkstaden eller bilhandlaren. Kvalitetsskillnaden är lika med noll men prisskillnaderna är stora.

Du kan också passa på att ställa in rätt lufttryck på däcken och spara hundralappar per år.

Det behöver göras två till fyra gånger per år. Kör man 1 000 mil med fel däcktryck så drar det 30 liter mer bensin, vilket är över 600 kronor extra. Det sliter dessutom på däcken vilket gör att man måste köpa däck oftare, vilket som tidigare sagt inte heller är gratis.

Skruva på dina egna däck

Och när du ändå håller med däck kan vi nämna att det är mycket billigare att byta dina egna däck. Däckhotell och däckbyte kostar ofta mellan 500 och 1000 kronor per säsong – Pengar som du kan slippa betala om du lägger undan de pengarna och ställer däcken i källaren istället.

Med en redig domkraft och ett vändkors – verktyg du ändå behöver ha i bilen utifall att olyckan är framme, kan du spara tusenlappar per år. Och då får du dessutom träna upp dina däckbytarfärdigheter inför den gången då olyckan är framme.

ANNONS

Byta bil eller låta bli

Det mest ekonomiska är ofta att inte köpa bil alls. Men om din bil inte är särskilt bränslesnål och dessutom börjar kosta i verkstadskostnader kan det vara klokt att byta upp sig.

Dessutom är ofta äldre bilar dyrare i skatt. En gammal dieselbil kan kosta dig 7 000 kronor per år medan den nya elbilen ofta är skattefri eller har en mycket låg skatt. Du kan också tänka på att nya bilar behöver servas mer sällan, och väldigt sällan behöver repareras.

Kör inte bil alls?

Privata Affärer vill påminna om att inte ta bilen över huvud taget. Ska du bara en kort sväng, så ta cykeln och slipp bensin, parkering, slitage – och du får lite motion på köpet. Klimatet kommer inte heller klaga.

Se hela PA:s lista här.

Läs mer tips för bilen:

Trasig elbil en kostsam historia – Dagens PS

Villa, vovve och el-volvo? – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS