Självkörande bilar fortsätter att gäcka Tesla och företagets vd Elon Musk. ”Förväntade mig inte att det skulle vara så svårt”, skriver han på Twitter.

ANNONS

Elon Musk, vd på Tesla, har lovat om och om igen att leverera självkörande bilar. Det utlovades 2018, det utlovades 2019 – och nu svär han på att Teslas senaste uppdatering FSD 9 beta är på gång ”snart”.

FSD står för ”Full Self-Driving”. Systemet släpptes till en begränsad skara kunder i oktober 2020, men Tesla har fått mycket kritik för att både detta system och deras nuvarande ”självkörande” system Autopilot fortfarande kräver att föraren är uppmärksam och ger bilen instruktioner – alltså, att det inte är särskilt självkörande. En rad krascher undersöks också kopplat till autopilot-systemet, enligt tekniksajten The Verge.

”Uppenbar i efterhand”

Tesla hoppas dock på att kunna visa att systemet gör bilarna säkrare än när de körs av enbart människor. Samtidigt erkänner Teslas vd att problemen med självkörande bilar inte är så lätta, trots allt.

”Generaliserad självkörning är ett svårt problem eftersom det kräver att man löser en stor del av AI-problemen i den verkliga världen. Förväntade mig inte att det skulle vara så svårt, men svårigheten är uppenbar i efterhand”, skriver han på Twitter.

Konkurrenter satsar på fler sensorer

Tesla bytte nyligen till ett system som baseras enbart på kameror. Konkurrenter inom utvecklingen av självkörande bilar, som Waymo som redan har självkörande bilar ute på vägarna, använder sig av en blandning av sensorer som radar, lidar och kameror, skriver The Verge.