Fel färg på bilen kan göra den svårsåld på begagnatmarknaden. Drygt varannan skulle dra sig från att köpa en bil med fel färg och de mest anskrämliga bilfärgerna är enligt svenskarna rosa, orange och gul. Istället önskar de flesta grå och svarta bilar. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten Kvdbil.se.

ANNONS

Att färgen betyder mycket när man väljer bil, är inget nytt. Vad som är intressant med den här undersökningen är att svenskens rädsla för att sticka ut är påtaglig när vi ser de tre färger som toppar listan på de vanligaste färgerna. Det är som taget tur en gammal svart/vit film. Intressant är också att vita bilar inte finns med på topplistan trots att de varit mycket vanliga de senaste åren, något som inte var fallet för 10-15 år sedan då handlarna gjorde extra avdrag om man ville byta in en vit bil.

Undersökningen visar att 53% av svenskarna svarar ja på frågan om fel färg skulle kunna hindra dem från att köpa en bil. Bilfärgen är särskilt känslig för männen – 58% av männen mot 48% av kvinnorna menar att fel bil avskräcker dem från ett köp, vilket förvånar en aning.

Jag tycker nog orange är rätt snyggt…eller hur? Foto: Håkan Nilsson

De färger som avskräcker mest är rosa (58%), orange (46%) och gul (42%) följt av lila (38%), brun (29%) och beige. Drygt var tionde svensk (13%) skulle inte köpa en bil som var röd.

”Det är med bilen som med många andra dyra inköp – vill du sälja vidare en vacker dag ska du tänka på att inte göra alltför galna färg- eller mönsterval. Trender kommer och går i bilar som med allt annat, men i slutet av dagen är svensken ganska klassiskt lagd”, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Ljusgrå är inte heller så dumt, men bara rätt nyans och bil. Foto: Håkan Nilsson

Bäst chans att få bra betalt för sin begagnade bil har de som äger en ljusgrå bil – med 14 % är det den mest eftertraktade lackfärgen, följd av svart (13%), mörkgrå (13%) och blå (12%).

Topp 5 mest avskräckande bilfärgerna
Rosa 58%
Orange 46%
Gul 42%
Beige 41%
Lila 38%

ANNONS
ANNONS
Gul är också rätt okej… Foto: Håkan Nilsson

Topp5 mest eftertraktade bilfärgerna
Ljusgrå 14%
Mörkgrå 13%
Svart 13%
Blå 12%
Röd 10%

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 913 mars 2018. Totalt intervjuades 1237 personer i åldern 16-79 år, varav 1009 personer med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.