Dagens PS

Så lång räckvidd får Hyundai Ioniq 6

omslagsbild hyundai ioniq 6 räckvidd
Foto: Hyundai
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 15 juli 2022Publicerad: 14 juli 2022

I dag släppte Hyundai specifikationerna för sin kommande elbil, Ioniq 6. Modellen med det största batteriet får kapacitet så att det räcker och blir över, men blir framför allt väldigt effektiv. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På insidan utlovar Hyundai en upplevelse som ska påminna starkt om att man befinner sig i en elbil. Givet våra erfarenheter av Hyundai Ioniq 5 tvivlar vi inte en sekund på det.

Som det anstår en framtidens bil blir det också over the air-uppdateringar och bakgrundsbelysning så det står härliga till.

Hyundai Ioniq 6 blir ett allvarligt hot mot Tesla Model 3

På batterifronten får Hyundai Ioniq 6 en kapacitet på 77,4 kilowattimmar. Det är 2,4 kilowattimmar mer än Tesla Model 3 Long Range Dual Motor, som har marknadens fjärde högsta verkliga räckvidd.

Även på räckviddsfronten vinner Ioniq 6 över Model 3, fast med en ännu knappare marginal. Med en WLTP-räckvidd på 610 kilometer skiljer det 8 kilometer till Hyundaiens fördel.

I verklig körning kan skillnaden bli desto större tack vare väldigt imponerande aerodynamik. Med en luftmotståndskoefficient på 0,21 är den bara ett snäpp sämre än Mercedes-Benz EQS – och två snäpp bättre än Model 3, vars motsvarande siffra är 0,23.

Prestanda eller räckvidd?

Ioniq 6 med det stora batteriet kommer att säljas med antingen bak- eller fyrhjulsdrift. Den sistnämnda får två motorer och blir snabb mellan rödljusen.

ANNONS

Effekten landar på 325 hästkrafter och vridmomentet på 605 newtonmeter. Det räcker för att ta sig från 0-100 på 5,1 sekunder.

För att ta sig så långt som möjligt mellan stoppen är det den bakhjulsdrivna varianten som gäller. Allra mest energieffektiv blir den bakhjulsdrivna Ioniq 6 med det mindre batteriet på 53-kilowattsbatteri. Den ska inte dra mer än 14 kilowattimmar per 100 kilometer.

Med en 350-kilowattsladdare, som de som har nästan samma namn som bilen, kan man under bästa förutsättningar ladda från 10-80 procents batterinivå på bara 18 minuter.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS