Hur bra är de nya elbilarna i en panikmanöver? Teknikens Värld testade Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq5, Skoda Enyaq iV och Tesla Model Y i det berömda älgtestet.
Mustang Mach-E underpresterar kraftigt i undanmanöverprovet, skriver tidningen.

ANNONS

Älgtestet blev världsberömt när journalisten Robert Collin välte med en Mercedes A-klass 1997. Undanmanövertestet innebär att bilen ska klara en konbana med full last. Tanken är att simulera hur bilen beter sig om du måste väja för något i hög fart, till exempel en utspringande älg.

Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E sladdar ur banan när det går fortare än 68 kmh. Foto: Ford

Nyligen testade Teknikens Värld fyra nya elbilar i älgtestet. Allra bäst gick det för Tesla Model Y som smet igenom konbanan i 75 km/h. Även Hyundai Ioniq 5 och Skoda Enyaq klarade sig med godkänt betyg och körde igenom konbanan i 72 km/h.

För Ford Mustang Mach-E gick det sämre. Bilen klarade med nöd och näppe konerna i 68 km/h. Enligt Teknikens Värld är det ”underkänt och undermåligt”. De uppger att tillkortakommandet beror på att bilen är för mjuk i chassit och för långsam i styrningen, samtidigt som bilens antisladdsystem inte hänger med.

ANNONS
ANNONS
Tesla Model Y
Tesla Model Y är hård i chassit och klarade sig bäst, 75 km/h. Foto: Anna-Karin Rundén

Bättre gick det för Ford Mustang Mach-E i ett annat test. Två norrmän slog i helgen räckviddsrekord när de körde bilen 80,7 mil från Trondheim till Oslo och vidare söderut.