Polestar har siktet inställt på att tillverka en helt klimatneutral bil till 2030. Nu har det växlat upp och tredubblat antalet samarbetspartners för att målet – Projekt Polestar 0 – ska kunna bli verklighet.

ANNONS

Att tillverka en helt klimatneutral bil – utan att klimatkompensera – är ingen lätt match.

Tillverkningen av elbilar kräver mer resurser än för vanliga fossilbilar, något de sedan tar igen över bilens livstid förutsatt att de inte laddas med smutsig el.

En lång lista på partners för Projekt Polestar 0

Projektet kallas för Projekt Polestar 0 och varje enskild samarbetspartner har varsitt ansvarsområde – huvudsakligen rör det sig om företag inom kategorin material, komponenter, och processer.

Listan över nya samarbetspartners består av hela 12 företag (se längst ner) vilket alltså innebär att ursprungslistan bestod av 4 företag – SSAB, Hydro, Autoliv, ZF.

Utan underleverantörer skulle det vara otroligt svårt för ett bilföretag att uppnå sådana ambitiösa mål som Project Polestar 0 strävar eter.

Transportsektorn är en miljöbov

Enligt FN:s miljöprogram kommer transportsektorn stå för 30 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i framtiden.

Syftet med Projekt Polestar 0 är att märket – tillsammans med dess partners – är att säga tack och hej till koldioxidutsläpp från jord till bord.

Det vill säga eliminera utsläppen från hela leveranskedjan och tillverkningsprocessen.

ANNONS
ANNONS

Miljöbil på riktigt

Det som inkräktar på en elbils förmåga att vara lika miljövänlig som en älg är att många beståndsdelar relaterade till just tillverkningen och logistiken inte är på samma nivå som slutprodukten.

Polestar söker nu efter företag som sysslar med grundmaterial – som mineraler och metaller samt biobaserade kemikalier och plast. Det går att ansöka genom att klicka på den här meningen.

De nya företagen i Projekt Polestar 0

Pensana – leveranskedjor för jordartsmetaller
Boliden – koppar och andra metaller
Papershell – fiberkomposit
Sekab – biobaserade kemikalier
Bulten – fästelement
Hexpol TPE – polymermaterial
Plasman – stötfångare, grillar, osv
YFPO – stötfångare och liknande
Ovako – specialstål
Mistra Carbon Exit – forskningskonsortium
Stilride – grön metalltillverkning
GG Group – Miljömässigt hållbara kablar