Porsche släpper nu en billigare instegsmodell av elbilen Taycan.
Nya modellen är bakhjulsdriven och har 408 hk.
Prislappen landar precis under en miljon kronor.

ANNONS

Som Dagens PS kunde avslöja redan i december kommer en folkligare version av Porsches elsportbil Taycan. Nu släpper Porsche alla detaljer om bilen.

Den nya modellen kompletterar utbudet som sedan tidigare består av Taycan Turbo S, Taycan Turbo och Taycan 4S. Nya instegsmodellen heter kort och gott Taycan och är bakhjulsdriven och finns tillgänglig med två batteristorlekar.

Taycan får bakhjulsdrift och köparna får klara sig med bara 408 hk. Foto: Porsche

Med standardbatteriet, Performance Battery, har den nya instegsmodellen upp till 300 kW (408 hk) i Overboost-läge med Launch Control. Effekten ökar upp till 350 kW (476 hk) med tillvalsbatteriet Performance Battery Plus. Motoreffekt en är 240 kW (326 hk) respektive 280 kW (380 hk).

Som standard har Taycan ett batteri med en bruttokapacitet på 79,2 kWh. Som tillval finns Performance Battery Plus med en bruttokapacitet på 93,4 kWh. Räckvidden enligt WLTP City är upp till 431 km respektive 484 km. Taycan accelererar från stillastående till 100 km/tim på 5,4 sekunder, oavsett batteristorlek. Toppfarten är 230 km/h för båda batterierna. De dyrare versionerna som finns sedan tidigare toppar 260 km/h.

Nu kan du slå på och av extrautrustningen och betala för den bara när du använder den.

Den nyaste modellen har redan från start de uppdateringar som introducerades i de övriga versionerna med modellårsskiftet. Bland annat Plug & Charge-funktionen med laddning och betalning utan behov av betalkort eller app. Så snart laddkabeln pluggas in etablerar Taycan en krypterad kontakt med den Plug & Charge-kompatibla laddstationen. Laddning och betalning startar då automatiskt.

Nytt är också att du kan välja till extrautrustning digitalt under en begränsad tid. Det kan göras både efter att bilen levererats och som en del av bilens utsprungliga konfiguration. Aktivering online betyder att det inte är nödvändigt att besöka en verkstad. Just nu är det möjligt att välja till Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), Power Steering Plus, Active Lane Keeping Assist och Porsche InnoDrive-funktioner.

De exteriöra skillnaderna är små jämfört med de dyrare Porsche Taycan-modellerna.

Till sist så var det bara den där lilla detaljen med priset, det som hindrar alla från att äga en Porsche. Den bakhjulsdrivna instegsmodellen av Porsche Taycan kostar från 980 000 kr, och leveranserna startar i mitten av mars. Porsche Taycan har blivit en stor säljsuccé och har varit Porsches bäst säljande modell i Sverige det senaste halvåret. Här kan du läsa Håkan Nilssons test av Porsche Taycan.

ANNONS
ANNONS
Även Porsche satsar på veganska interiörer – ett finare ord för plastklädsel.

 

Här är samtliga fyra modeller i Porsche Taycan-serien: Taycan, Taycan S, Taycan Turbo och Taycan Turbo S.