BILSALONGEN I GENÈVE. Sedan Polestar knoppades av från Volvo och bildade ett eget bolag för att producera premium-elbilar, har vi sett en coupé-modell som hämtat mycket design från Volvo S90. På onsdagen presenterade det svensk-kinesiska bolaget Polestar 2 som är en mindre modell som ska ta upp kampen med Tesla Model 3.

ANNONS

Polestar avtäcker nya Polestar 2

Polestar 2 är en helt ny elektrisk modell med fastback-kaross som är tänkt att bli mer tillgänglig för en bredare publik. Bilen erbjuder en avantgardistisk design och en unik kundupplevelse i segmentet kompakta elektriska premiumbilar, enligt Polestar. Det är den första elbilen som på allvar kommer att kunna konkurrera med Tesla Model 3, som är måttstocken. Med ett prisintervall som startar på € 39.900 (ca. 423.000 kr) bör den kunna bli en konkurrent att räkna med. De första 12 månaderna av produktionen kommer priset för lanseringsversionen dock att hamna på € 59.900 (ca. 635.000 kr).

”Polestar 2 är vår första renodlade elbil och första volymmodell. Allt kring bilen har utformats och konstruerats med passion och engagemang. Som ett elektriskt prestandamärke och genom den kommande lanseringen av helt elektriska bilar är Polestar fast beslutet att ta itu med världens utmaningar när det gäller luftkvalitet. Polestar tillverkar elektriska prestandabilar som är fantastiska att äga och köra”, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Polestar avtäcker nya Polestar 2

Polestar 2 är en fyrhjulsdriven femdörrars fastback med två elmotorer och en batterikapacitet på 78 kWh, vilket kommer att kunna ge en teoretisk räckvidd på ca. 500 km. Bilen är byggd på Volvo Car Groups anpassningsbara CMA-plattform (Compact Modular Architecture). Batteriet med dess 27 moduler är integrerat i golvet, vilket bidrar till att göra chassit mer vridstyvt samtidigt som det sänker bilens buller- och vibrationsnivåer (NVH) – vägbullret har sänkts med 3,7 dB jämfört med ett konventionellt chassi.

Polestar avtäcker nya Polestar 2

För Polestar är prestanda centralt för hela körupplevelsen. Den elektriska AWD-drivlinan i Polestar 2 levererar 408 hk och 660 Nm. Detta ger en acceleration från 0–100 på mindre än 5 sekunder, alltså i klass med Tesla Model 3. Med en uppkopplad digital lösning som är tillgänglig både i bilen och på mobila enheter skapar Polestar strategiska samarbeten för att ge Polestar 2-ägare enkel och problemfri tillgång till världens största nätverk av offentliga laddstationer.

ANNONS
ANNONS

Det dynamiska standardchassit kan förbättras med Performance-paketet, som förbättrar kördynamiken med Öhlins-dämpare, Brembo-bromsar och 20-tums smidda fälgar. Polestars karakteristiska guldfärgade säkerhetsbälten, bromsok och ventilkåpor är visuella detaljer som skvallrar om bilens imponerande prestanda.

Polestar avtäcker nya Polestar 2

Polestar 2 är dessutom en av de första bilarna i världen med ett integrerat infotainmentsystem från Android. Att bilens system är Android-baserade ger en anpassningsbar digital miljö för såväl appar som fordonsfunktioner. Det gör även att inbäddade Google-tjänster för första gången blir tillgängliga i en bil – inklusive Google Assistant, Google Maps med stöd för elfordon och Google Play Store. Naturlig röststyrning och en ny 11” pekskärm används för interaktionen med det nya gränssnittet.

Polestar avtäcker nya Polestar 2

Som en del av Polestars uppkopplade tjänster kommer bl.a. telefonen att kunna användas som nyckel som gör att bilen känner av föraren redan på håll. Smarta funktioner som förstorad grafik i kombiinstrumentet gör att föraren enkelt kan se laddningsstatus och räckvidd innan man stiger in i bilen. Polestar 2 kan även förutse förarens nästa steg för att skapa en sömlös upplevelse med en förkonfigurerad kupé och snabbstartssekvens.

”Vi beslutade oss för att tillföra segmentet något nytt. Vår avantgardistiska design har utvecklats från Polestar 1 och fått ett djärvare uttryck med mer edge. Vi har även designat en vegansk standardinteriör med progressiva textilier som kommer att tilltala den framsynta publik som kommer att prenumerera på Polestar 2”, säger Maximilian Missoni, designchef på Polestar.

Polestar avtäcker nya Polestar 2

ANNONS
ANNONS

Bland design-LED-funktionerna återfinns Pixel LED-strålkastare och rörelsestyrd belysning, som möjliggör en unik välkomstsekvens, Polestars ramlösa now-signature-backspeglar och den unika belysta Polestar-logotypen som speglas i bilens panoramasoltak.

I likhet med övriga bilar från Polestar kommer Polestar 2 endast att kunna beställas online. Priset för att prenumerera på bilen kommer att offentliggöras vid ett senare tillfälle. Förbeställningar kan göras redan nu på polestar.com. Tillverkningen av Polestar 2 startar i Kina i början av 2020 för globala marknader och i såväl vänster- som högerstyrt utförande.

Polestar avtäcker nya Polestar 2

Polestar 2 kommer att premiärvisas för allmänheten på bilsalongen i Genève nästa vecka. Därefter ger sig Polestar 2 ut på en global roadshow i Europa, Nordamerika och Kina under 2019. Polestar 2 kommer även att finnas tillgänglig i det nätverk av Polestar Spaces (showrooms á la Tesla) som öppnar inom kort och där potentiella kunder kan se och provköra bilen.

De marknader där Polestar 2 lanseras först är Kina, USA, Kanada, Belgien, Tyskland, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien. Andra marknader som kan bli aktuella för en framtida marknadsutvidgning är under utvärdering.