I takt med att antalet elbilar på vägarna ökar, byggs även infrastrukturen ut för att möta efterfrågan. Nu kan det stå dig dyrt om du ställer din bil på en laddplats utan att ladda.

ANNONS

Det är i Australien som de nya reglerna har trätt i kraft. Mer specifikt riktar sig böterna mot bilar som står på laddplats utan att faktiskt ladda.

Bakgrunden är att bilar med förbränningsmotorer ställt sig på laddplatser, i vissa fall för att provocera.

I engelsktalande länder kallas begreppet för ”ICE:ing” där ICE alltså står för Internal Combustion Engine, alltså förbränningsmotor.

Det rapporterar australiensiska ABC News.

En fråga om att läxa upp

I både Australien och USA har det, i vissa kretsar, blivit trendigt att ställa sin bensin- eller dieselbil på laddplatser i syfte att förstöra för de elbilsägare som måste ladda sin elbil.

ANNONS
ANNONS

I Sverige finns det en hel del laddplatser där även bilar som inte laddar får stå, något som genererat en hel del hat.

På Valhallavägen i Stockholm var det exempelvis en rad bilar som fick sina däck sönderskurna i ett sådant fall.

Tanken med att bötfälla bilar som står på laddplats utan att ladda är enligt australiensiska myndigheter att utbilda den stora massan och stötta elektrifieringen som äger rum i landet.

BMW i4 Tesla antalet laddare laddplats
Om du laddar din bil har du inget att oroa dig över. (Foto: Andreas Bergman)

Laddplats kan bli en dyr historia

Bötesbeloppen sträcker sig från motsvarande 2 500 kronor till 22 000 kronor, beroende på i vilken delstat i Australien som överträdelsen äger rum.

I Australian Capital Territory – även kallat Förbundshuvudstadens territorium – där huvudstaden Canberra ligger – sträcker sig bötesbeloppen hela vägen till 22 000 kronor.

I delstaten Victoria – där Melbourne ligger – är den högsta boten man kan få ”bara” 2 500 kronor.

ANNONS
ANNONS

Det är dock inte alla stater i Australien som har anammat samma regelverk. Under februari stod elbilar för 6,8 procent av den totala bilförsäljningen i landet.

Huruvida liknande åtgärder kan väntas i Sverige i takt med att infrastrukturen spelar en viktigare roll återstår att se.

Läs även: Elbilar blir allt billigare – priset på batterier dyker [Dagens PS]